Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.10.2011 8:43:48 - Karolka

Korupce na Olympu

Myslíte, že je vážně možné zaplatit si milost? Mně by to sice nepřekvapilo, ale morálně by u mne pan profesor hrozně klesnul. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.10.2011 18:56:52 - Ing. Jiří Dolejš

Odpovím jen v obecné poloze. Dokazování korupce na úřadech - od toho malého až po ten nejvyšší - je závislé na ochotě a způsobilosti oznamovatelů takového chování průkazně ho doložit. Právníci říkají "vigilantibus iura scripta sunt", což znamená, že jen bdělím se dostane práva.  Kde je slabý právní stát, kde mocenské struktury mají tendenci držet při sobě,  stává se právo formální. 

Právní prostředky k ochraně před zvůlé úřadů tu sice jsou, ale samotný občan si svá reálná práva  musí hlídat a hájit velmi obtížně. Kde není žalobce, není nakonec ani soudce. že to má devastačí účinky na právní vědomí a občanské chování je jasné. Proto je jistě na místě jak chránit oznamovatele takového chování a jak funguje inspekce státních orgánů, pokud v těchto kauzách selhávají.