JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.11.2011 16:44:38 - Josefka.Novakova

odpověď na dotaz

Dobrý den,
jistě jste slyšel o nehodě v Hradci Králové, kdy muž usmrtil dvě děti na přechodu. Je skutečně možné, že vyvázne bez trestu, pokud se potvrdí, že měl epileptický záchvat? Vždyť to je strašné!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.12.2011 20:45:52 - JUDr. Miroslav Antl
Zdravím Vás!

Informace mám (zřejmě stejně jako Vy) zprostředované médii – a neznám tedy (a ani nemohu) obsah spisu a ani současný stav dokazování. Takže obecně mohu pouze napsat, že v případě, že znalec z oboru zdravotnictví odvětví psychiatrie na podkladě spisu a zejména vyšetření obviněného dospějě k závěru, že obviněný v době činu (v době smrtelného poranění obou dětí) měl skutečně epileptický záchvat, který patří mezi tzv. krátkodobé, resp. přechodné, duševní poruchy a v důsledku toho nemohl rozpoznat protiprávnost svého jednání nebo své jednání ovládat, půjde skutečně o nepříčetnost ve smyslu ustanovení § 26 trestního zákoníku, protože pachatel by nebyl za tento čin trestně odpovědný – a jeho trestní stíhání by musel státní zástupce zastavit. Jinak mu za přečin usmrcení z nedbalosti podle § 143 odst. 4 trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody v trestní sazbě od tří do deseti let. Bude tedy skutečně velmi záležet na psychiatrické expertize…

Naprosto souhlasím s tím, že usmrcení dvou dětí (i když z nedbalosti) strašné je…

JUDr. Miroslav Antl