PhDr. Jaromír Jermář

Máme společné cíle!
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.12.2011 20:00:40 - Verka_Stranska

Odmítám školné v jakékoliv podobě

Pane senátore, jak jsem se z médií dočetla, jste proti zavedení školného. Já osobně jsem ne rozpacích, jelikož pořád nechápu k čemu má být placeno? Bude placeno školné konkrétními studenty, konkrétním školám, jenž navštěvují nebo peníze půjdou do rozpočtu? V prvním případě bych totiž byla pro, jinak jej ale odmítám. Mohu se zeptat i na Váš názor? Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.12.2011 17:51:27 - PhDr. Jaromír Jermář

Vážená paní Stránská,

na Vaši otázku není možné zcela odpovědět, protože ještě nebyla předložena konkrétní podoba placení školného. Věcný záměr zákona o vysokých školách, podle něhož má být zavedeno školné, je velice neurčitý a obecný. Co se týká placení školného, tak se v něm praví:

„ Zvláště upraví zákon povinnost studentů veřejných vysokých škol hradit veřejné vysoké škole školné za studium v bakalářském nebo magisterském studijním programu, a to ve výši stanovené veřejnou vysokou školou podle zásad daných jejím statutem za předpokladu, že nepřevýší maximální výši stanovenou zákonem.“

Osobně odmítám školné v jakékoliv podobě, odložené či přímé. Jeho zavedení přinese velkou finanční zátěž pro domácnosti. Po zveřejnění mého článku se mi ozvalo již několik lidí, kteří mi potvrzují, že by placení školného bylo pro ně neúnosné a jejich děti by tak nemohly studovat žádnou vysokou školu.

Navíc problém financování českého vysokého školství není v nedostatku financí ze strany studentů, ale nehorázného podfinancování ze strany veřejných zdrojů. Podle zprávy OECD vydává Česko na vzdělání 4,5 hrubého domácího produktu a je tak v žebříčku 34 členských států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj(OECD) na předposledním místě. Za námi je už pouze Slovensko. Průměr vyspělých zemí je 6,1 HDP.

S pozdravem

Jaromír Jermář

senátor za Mladoboleslavsko a Turnovsko