Mgr. Tomáš Chalupa

Praha 6; volby do PS: č. 9
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.12.2011 11:50:15 - mykeš

Ochrana zeleně

Pane ministře, mohu se zeptat, jak to vypadá stav ohledně vyhlášky, která by zamezila nekontrolovanému úbytku zeleně ve
městech i volně krajině? Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den. M.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.03.2012 14:33:24 - Mgr. Tomáš Chalupa

Dobrý den,

návrh nové vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení byl Ministerstvem životního prostředí připraven již v několika variantách. Vyhláška ministerstva, jakožto obecně závazný právní předpis, musí být formulována do značné míry obecně, tj. musí podchytit všechny případy (kácení dřevin resp. nedovolených zásahů do dřevin), které mohou v praxi nastat.  A to je právě hlavní úskalí připravované vyhlášky, neboť je velmi obtížné naformulovat dostatečně určitě a srozumitelně pojmy jako jsou "společenská funkce dřeviny, ekologická funkce dřeviny či nedovolené zásahy do dřevin" a zajistit, aby byla vyhláška v praxi aplikována všemi úřady jednotně a nedocházelo k jejímu zneužívání.

Ministerstvo se proto v současné době soustředí na přípravu metodického pokynu, ve kterém mohou být tyto pojmy (oproti vyhlášce) detailně rozpracovány (včetně uvedení praktických příkladů) a zároveň celou problematiku konzultuje se Svazem měst a obcí tak, aby byla zajištěna především ochrana veřejné zeleně.

s úctou

Tomáš Chalupa