Ing. Roman Váňa

Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.12.2011 21:13:24 - doby

Hodnocení poslanců

Pane poslanče, považujete za naprosto absurdní hodnotit aktivitu poslanců podle toho, kolikrát vystoupili u řečnického pultíku, jestli byli v pondělí v kanceláři, nebo kolik podali návrhů zákonů. Mohu se tedy zeptat, jak můžu tedy zjistit, jestli určitý poslanec plní svůj program? Děkuji Vám za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.01.2012 20:24:12 - Ing. Roman Váňa

Čas od času novináři projedou statistiku účasti poslanců na hlasování, počty vystoupení či počty podaných zákonů. Tuto statistiku najdou vcelku bezpracně na stránkách Poslanecké sněmovny a zvláště v okurkové sezóně se článek o "líných" poslancích většinouv redakci  udá. Sami poslanci oponují, že pouhé statistické údaje nevypovídají o jejich skutečné práci. A účelové a mnohdy skutečně nesmyslné vykládání statistických dat jejich názor podporuje. Jak ale poznat, jak který poslanec pracuje? Podle toho, kolikrát vystoupil? To spíš podle toho, jak a k čemu vystoupil. Ale třeba poslanci vládní koalice mnohdy záměrně nevystupují -  co by také k návrhům své vlády říkali. Někdy jim jejich kluby vystoupení přímo nedoporučují.  Naopak poslanec, který řídí schůzi, má stovky vstoupení, třeba jen uděluje slovo ostatním. Pracuje proto lépe?  A jak by to vypadalo, kdyby každý poslanec vystoupil ke všemu? Nepochybuji, že by toho všichni byli schopni. A co statistiky hlasování? Když pominu fakt, že je mnohdy účelové prezentování kdo hlasuje pro , proti či se zdržel hlasování, popřípadě omluva z jednání, je otázkou, co tato statistika říká. Jestli pan ministr Schwarzenberg tvrdí, že pokud se mluví hlouposti, spí, je možné jeho vysvětlení akceptovat. Zvláště když vidíme jak často dříme, i když mluví jeho vládní kolegové. A jestliže jiný poslanec tvrdí, že o špatných zákonech nehlasuje (osobně dávám přednost hlasování proti špatným zákonům), pak musí hlasovat velmi málo, protože špatných zákonů je v poslední době většina. Opět tedy vychází, že není až tak podstatné, jak často poslanec hlasuje, ale jak hlasuje při projednávání konkrétních zákonů. Podle toho se pak jistě dá poznat, zda hlasuje podle programu, s jakým byl do sněmovny zvolen.