Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.12.2011 10:43:11 - mamba

Vzpomínání na V. Havla

Pane poslanče, mohu se zeptat na Vaše vzpomínky na Václava Havla a zda se účastníte v pátek jeho pohřbu? Budete uctívat jeho památku? Děkuji Vám za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.12.2011 15:30:36 - Ing. Jiří Dolejš

Přiznám se že se jménem Václava Havla jsem přišel do styku až v 80. letech minulého století. . Umělec - disident, takovmu člověku se tehdy moc popularita nevytvářela.  Po legálním vystoupení v roce 1988 na škroupově náměstí v roce 1988 si na něj tedhejší moc znovu yvšlápla. Tehdy už byly poměrně rozšířené samizdatiové Literární noviny, kam Václav havel také přispíval.

 V lednu proběhl tzv. Palachův týden a představitelé kultury i vědy začali sbírat podpisy pod dopis za propuštění Václava Havla.  To byl asi okamžik kdy jsem byl s postavou Václava Havla poprvé konkrétně konfrontován. Když jsem tehdy jako mladý vědecký pracovník a čerstvý člen strany přinesl dopis o prouštění V. Havla přinesl veřejně na stranickou schůzi k projednání (mysle jsem sizcela prostě  že zavírat za názor je blbost) yvsloužil jsem si přes liberálnější perestrojkovéklima výslechy od příslušníků Státní bezpečnosti.

Václava Havla poprvé,  zvolili za prezidenta vlastně komunisté, bylo to v prosinci 1989. tehdy už bylo jasné že to nemlže být ani L. Adamec ale ani A. Dubček. A V. Havel přísahal ještě na socialistickou ústavu. Samozřejmě dalších 14 let jeho poltické kariery už ho vedlo jinam. Postoj k jeho poltice byl z pozice levicové opozice kritický - zejm. pokud jde o vztah k bezpečností otázce. Po zrušení Varšavské smlouvy nebylo druhý pakt NATO nahrazen jiným systémem a lidí se také bolestivě dotklo zejm. anagažování aliance v bombardvání běleghradu. 

Osobně jsem potkal V. Havla až na sklonku jeho poltické kariery, kdy jsem se sám stal ústavním činitelem (v roce 2002). Už tehdy bylo zřejmé, že  pro mnohé poltická dráha V. Havla přinesla zklamání a jistě je mnohé co kritizovat.

Na druhou stranu jsem já osobně Václava Havla vnímal vždy jako intelektuála s humanistickým uvažováním jako člověka akcentující občanskou společnost, nadřazujícího aktivního člověka nad státní moc a nekritické stranictví.  Styčné plochy se dají najít i v oblasti multikulturalismu, enviromentalismu a pod.  V tom mi byl a je bližší než silně konzervativní Václav Klaus.  Jeho osobnost v historickém kontextu bude možné objektivněji polticky zhodnotit až z časového dostupu. I proto mám za problematický návrh na uznání V. Havlovi ex lege, tedy ze zákona.

Havel byl člověk a ne socha, nevím ejslti on sám yb chtěl aby byl předmětem rituálního uctívání. Já rozhodně toto nemám rýd a nedělal bych to ani k poltikům levicovým, kteří by mi mohli být  názorově bližší. V každém případě minimálně v symbolické rovině václav havel byl a bude významnou psotavou anšich dějin a měmli byhcomse k němu i v tomto smyslu i s použitím kritického rozumu vracet. Pokud jde o pohřeb, tak ymlsím, že dny smutku aptří vždy halvně nejbližším zesnulého, ne poltickým exhibicím.