PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.01.2015 14:12:46 - Vernarec

Mariupol

Vím, že sledujete pečlivě situaci na Ukrajině. Dnes v ČT amerikanofobista Vondra hovořil o situaci na Ukrajině. Krátce se zmínil o tom, že ze začátku konfliktu, když se separatisté pokusili uchopit moc v Mariupolu, byli vyhnáni dělníky z továren a přístavu. Nechápu, jak takový amerikanistický pokrytec se snaží zaštíťovat obyčejnými lidmi, kteými vždy pohrdal. Můj dotaz je..Jak to tenkrát bylo a jak to asi dopadne dnes. Jsou lidé v Mariopulu spíše pro zločince z Kyjeva nebo pro separatisty? Děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.01.2015 10:28:04 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Těžko říct, jestli se pan Vondra mýlí, nebo lže, v každém případě nemluví pravdu. Mariupoľ znám osobně a tamní situace se mě velmi dotýká. Jednal jsem tam mj. na Městském sovětu (Městská rada), který pak ukrajinská armáda bombardovala a zapálila, byl jsem v továrnách, mluvil s řadou místních lidí včetně zástupců početné řecké menšiny (v městě dokonce sídlí řecký konzul). Místní lidé nebyli s činností Kyjeva spokojeni už dlouho. 9. 5. se konaly oslavy Dne vítězství, městem šel mírumilovný průvod a na hlavní třídě byl napaden střílejícími ukrajinskými ozbrojenci. Psal jsem o tom tehdy na stránkách Parlamentních listů v článku Mariupoľ hoří. Město má strategickou polohu, a proto o něj měla zájem jak kyjevská vláda, tak opolčency, tedy "separatisté". Mariupoľ je po Doněcku druhé největší průmyslové město v oblasti. Občas v něm sídlíval Sehej Taruta, bývalý doněcký gubernátor, poté, co ho lidé v Doněcku vyhnali. Tohoto oligarchu nenávidí i v Polsku, protože vytuneloval gdaňské loděnice, symbol polské Solidarity. Mluvil jsem s ním v Kyjevě na jedné konferenci a to už hodně vystřízlivěl. Nicméně Porošenko ho sesadil, protože Taruta chtěl (snad proto, aby se odlišil?) skutečně demokratické a čestné volby. Místo Taruty jmenoval jednoho generála spojeného s ATO (Anti-těrrorističeskaja operacija). V Mariupoli se žádné lidové pozdvižení nekonalo, ukrajinská armáda zabrala město silou. A jak to dopadne? To kdybych věděl. Ať tak či onak, o své domovy i o život přijde ještě mnoho lidí, jednání jsou zatím neúspěšná.