Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.02.2015 14:17:52 - AndělaKK

nemocenská

Jakou formu proplácení nemocenské byste preferovala Vy? Docela i chápu, proč se neproplácí tři dny nemocenské, i když mi to přijde divné, vzhledem k tomu, že si platím pojištění. Proč ale stát plat nemocenskou až od 15 dne nemoci? Tak dlouho nemocná jsem nebyla ani nepamatuji, pojištění si platím poctivě, tak kam peníze jdou, když se ve finále neproplácí ani celá nemocenská?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.02.2015 17:50:23 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
Podporuji návrh, aby i první tři dny pracovní neschopnosti byly hrazené, nejlépe z nemocenského pojištění. Tento krok z pozice pravicové vlády měl být „výchovným“ principem, aby nebyla zneužívána pracovní neschopnost ze strany nemocného.Já bych to spíše označila za „trest“ pro toho, kdo si dovoluje stonat. Jde však o rozhodnutí jeho lékaře, který má odborné  argumenty k přiznání prac.neschopnosti. Tato třídenní  karenční doba zapůsobila spíše kontraproduktivně : nemocný zaměstnanec raději čerpal 3 dny dovolené, čímž si „nadrobil“ dovolenou. Tím sám sebe ochuzoval o souvislé dny odpočinku v podobě dovolené, což mělo často dopady na rodinný život, a to zvláště v případech v rodině s dětmi. Někdy se rozhodl, že bude počínající akutní nemocnění raději tzv.přecházet a  „za tři dny se uvidí…“ Tím šířil např.akutní respirační onemocnění v pracovním kolektivu anebo způsobil, že jeho nemoc se zkomplikovala.

Zaměstnavatelé byli do systému zapojeni s tím, že jejich odvody za jednotlivé zaměstnance do systému sociálního pojištění byly snížené s tím, aby mohli platit část nemocenského. Mělo to mít především účel kontrolní. Podle kalkulací na toto zaměstnavatelé vůbec nedoplatili – viz závěrečná řeč předkladatele novely zákoníku práce mpř.Senátu Zdeňka Škromacha na schůzi Senátu dne 25.2.t.r.

Milada Emmerová, místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR