Mgr. Jana Pastuchová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.02.2015 14:22:26 - AndělaKK

nemocenská

Jakou formu proplácení nemocenské byste preferovala Vy? Docela i chápu, proč se neproplácí tři dny nemocenské, i když mi to přijde divné, vzhledem k tomu, že si platím pojištění. Proč ale stát plat nemocenskou až od 15 dne nemoci? Tak dlouho nemocná jsem nebyla ani nepamatuji, pojištění si platím poctivě, tak kam peníze jdou, když se ve finále neproplácí ani celá nemocenská?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.03.2015 9:21:06 - Mgr. Jana Pastuchová

Vážená Andělo,

máme tu vedle sebe tři skupiny, které mají své zájmy. Zaměstnance (vynechám teď OSVČ, to je trochu jiný příběh), zaměstnavatele a stát. Ty doplňuje princip solidarity. Ne každý má to štěstí, že je nemocný pouze pár dnů v roce, a tak řadě lidí jejich odvody na nemocenské pojištění prostě nestačí, protože potřebují zachovat v době neschopnosti alespoň nějaký příjem. Pro stát nemocní občané (mají různě vážné diagnózy na různě dlouhou dobu) představují tak vysoké náklady, že potřebuje spoluúčast zaměstnavatelů a zaměstnanců samotných. Proto odvádíte vy a zaměstnavatel zdánlivě více než vyčerpáte, ale to jen díky tomu, že jste zdravá …existuje něco důležitějšího? Stávající poměr asi není ideální, ale podle mého názoru má určitou logiku, a proto bych proplácení prvních třech dnů nemoci zpět nevracela. Ačkoliv i souhlasím s tím, že nemocný člověk chodící do práce, aby nepřišel o část mzdy, může představovat pro zaměstnavatele, potažmo stát, další problémy – náklady, protože si tak může onemocnění zkomplikovat či nakazit kolegy. To už je asi o svědomí každého jednotlivce. Pro zaměstnavatele i pro stát by bylo proplácení prvních třech dnů nemoci příliš vysokou finanční zátěží, kterou si nemohou dovolit. „Ušetřené“ peníze mohou investovat jinde a podle mého názoru lépe, v případě firem třeba do rozvoje a vytváření nových pracovních míst, v případě státu například do prevence různých onemocnění.

S úctou,
JP