Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.02.2015 23:36:24 - EU-svaz socialistických republik

Nebyli komunisté loutkami Moskvy ?

Grebeníček označil Vondru a Schwancenberga za lokaje. Co byli komunisté ? Ve 48 byli komunisté přímo loutkami Moskvy, pocelý režim také. Co si myslíte o KLementu Gottwaldovi, jakou sehrál roli při zeměně režimu v roce 48 ? Nebylo jedno, koho si dosadí Moskva ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.02.2015 19:26:27 - Ing. Jiří Dolejš
Režim před rokem 1989 samozřejmě měl kontrolovanou blokovou podobu, s malými odchylkami byl v těchto zemích po válce ordinován tzv. sovětská model a Moskva byla jeho mocenským pilířem. Také jakékoliv reformy v jednotlivých zemích bloku neuspěly pokud to  nebylo akceptováno tam. To je historický fakt. A také je fakt že rok 1848 byl výslednicí určitých historických trendů. Hledání základu změn ovlivnil zážitek velké krize z třicátých let i pocit zrady z Mnichova 1938, také vítězství SSSR ve druhé světové válce nad nenáviděným německým fašismem. Lidé tehdy vnímali osvoboditelskou roli Rudé armády a ne dohlížitelskou roli poradců NKVD. Historici ale dokládají že sám Gottwald tuto závislost prý těžce nesl. Neposlušnost zejm. v 50. letech měla následky, v 80. letech už ale paradoxně perestrojková obleva přicházela z východu. 

V tomto historickém kontextu šlo  o tvrdý a  komplexní mocenský střet,  hlavní uskupení měla různé představy o dalším vývoji.  Rodil se bipolární svět  konkurujících si dvou světových systémů a vize třetí světové války nebyla tak absurdní.Prostor pro vlastní čs. cestu byl významně geopoliticky, mocensky limitován (to ostatně potvrdil i rok 1968)...A to platí i pro cestu, která byla nakonec nastoupena až do roku 1989, která přinesla jak významnou sociální emancipaci, tak naprosto nepřijatelné represe, kdy se režim snažil udržet dobyté pozice nouhou silou. KSČM má dnes partnery po celém světě a na všech kontinentech  myšlenka sociálně spravedlivé společnosti nutně má v 21. století silně mezinárodní rozměr. Ale KSČM je a chce být politickou silou občanů ČR, bez lokajství jakýmkoliv azimutem.