ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.02.2015 13:31:03 - Mirka C.

Jan Palach

Poslanec Vojtěch Adam na můj dotaz odpověděl, že ,,Jan Palach jednoznačně podporoval obrodný reformní proces komunistické strany v roce 1968“. Co vy na to? Není to absurdní překrucování historie, ostatně tak jako to dělali komunisti vždy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.02.2015 21:33:29 - Jan Veleba

 Vážená paní nebo slečno Mirko. Já si myslím, že pan poslanec má pravdu a usuzuji tak z následujících faktů:

Jan Palach zemřel 16.1.1969 na následky popálenin, které si sám způsobil tři dny před tím, což je dostatečně a obecně známo. Svým činem chtěl probudit národ z letargie a zvednout proti okupantům, kteří obsadili naši zemi 21. srpna 1968 a udusili Dubčekovo Pražské jaro, což byl obrodný proces v KSČ.

Jan Palach zanechal dopis, ve kterém mimo jiné uvádí: "Vzpomeňme na srpen. V mezinárodní politice se uvolnil prostor pro ČSSR, využijme ho". Pro vysvětlení ČSSR = Československá socialistická republika. Takže Palach svým činem chtěl zastavit normalizaci (převzetí moci konzervativci, jako byli Husák, Bilak, Šalgovič, Indra a další) a vrátit pokračování politiky Alexandra Dubčeka a jeho křídla. Takže lze z těchto faktů vyvodit, že Jan Palach podporoval reformní proces KSČ.

No a pokud se týká překrucování historie. Ano, komunisté ji překrucovali a upravovali, ale nebuďte naivní, nejsou sami. Moderátorka ČT vloni v září pravila, že 2. světovou válku začal tehdejší SSSR! 

Politika není černobílá a komunisti nebyli těmi jedinými zlými, bylo to v mnoha případech reciproční.