Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.03.2015 18:28:06 - občanzDomažlic

levice

Dobrý den, zajímalo by mě, koho sociální demokracie považuje za přirozeného koaličního partnera? Ke komu máte nejblíže? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.03.2015 18:39:11 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Je zřejmé, že za přirozeného koaličního partnera lze považovat levicové strany a také KDU-ČSL. Nicméně si dovolím poznamenat, že toto by mělo platit zejména na parlamentní úrovni. Na krajské či komunální úrovni lze sledovat programovou shodu i s jinými politickými stranami či hnutími. Co se týká KSČM, zde je průnik v sociální a zdravotní oblasti a v 90% i v oblasti daní. Problém zůstává v odlišné zahraniční politiice, zejména ve vztahu k EU a NATO. A také v oblasti lidských práv a soukromého vlastnictví. SPO je sice k ČSSD blíže v oblasti zahraniční politiky, ale je poněkud populistické a v řadě případů má blízko k neo-liberalismu. Lidovci mají společnou sociální politiku, zejména v pro rodinné politice, jsou zajedno v otázkách zahranbičně politických. Mají však opačný názor na církevní restituce, na otázky některých lidských práv a liberálních přístupů. V současné vládní koalici je ještě politické hnutí ANO 2011, a to zejména s ohledem na výsledek voleb a ve společné snaze k nápravě marasmu, který tady zanechyly pravicové vlády. Nicméně toto hnutí je středo pravicové, které odmítá větší míru solidarity ve společnosti, pléduje za nízké daně pro podnikatele a je také daleko více populističtější než ostatní strany. Je to zejména tím, že vlastně nemá jasný politický program a politické ukotvení.