Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.03.2015 15:43:57 - Reporter amater

Studená válka

Děkuji Vám za odpovědi na mé předchozí otázky. Rád bych se ještě zeptal, jak a kdy podle Vás skončila studená válka ? Vyhotovuji analýzu a pro účely politologické studie hledám odpovědi od vybraných politiků různými prostředky. Z vašich odpovědí soudím, že jste ji odpověděl skutečně vy a ne Vás placený asistent.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.03.2015 18:59:43 - Ing. Jiří Dolejš

Odpověď na tuhle otázku souvisí s tím jak vůbec studenou válku vymezíte.  Pokud je to výraz tvrdé leč neválečné konfrontace v rámci bipolárního světa tak ta skončila rozpadem bipolarity. Tato studená válka tejdy procházela samozřejmě různými fázemi s různou "teplotou" - od růstu napětí až ke konfliktům typu kubánská krize či lokální válka jak byl Afgánistán a na druhou stranu  politika deeskalace, demilitarizace, mírové koexistence a helsinského procesu atp. (tzv. deténte). 

Samozřejmě že ani multipolární svět není harmonický a bezkonfliktní, spíše naopak. A tak  napjaté vztahy i když nepřejdou do horké války (vedené ať již otevřeně řádnou armádou nebo tzv. hybridními prostředky) tak se vedou jinými prostředky - např. ekonomickými .prostředky (celní či měnová válka, různá embarga a blokády atp.). Projevuje se to i v rovině informací kdy jsou různými kanály vnucována určitá propagandistická schémata s cílem manipulovat "hlavy lidí". Takový typ konfliktů se objevuje dál   a je otázkou od jaké míry intenzity ho lze označit pojmem "studená válka".

Intenzity jako před rokem 1989 to myslím zdaleka nedosahuje ale v posledních letech se to opět zhoršuje.- . přízrak studené války jak si ji pamatujeme  po druhé světové válce tedy zažehnán není. i když může získat poněkud odlišnou podobu s ohledem na globalizaci ekonomiky a rozšiřování prostředků informační společnosti