RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.03.2015 12:52:11 - A.Hampl

Řecko

Může se stát, že řecké Euro ztratí svou hodnotu a schopnost být platidlem? Kdyby totiž Řecko zkrachovalo, řecké euro by nemělo žádnou hodnotu. Nebo se pletu? A jak vůbec vidíte budoucnost Řecka?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.03.2015 9:49:41 - RNDr. Pavel Poc
Pletete se. Neexistuje žádné "řecké euro”. Euro je společná měna států Eurozóny a případný ekonomický krach Řecka sice může způsobit nějaké výkyvy na finančních trzích, ovšem je ve skutečnosti otázka, zda by šlo o výkyvy pozitivní nebo negativní. Ostatně nevím jaká je struktura závazků Řecky, zda jsou všechny denominovány v eurech, zda je něco v dolarech atd. atd. Co se týká budoucnosti Řecka, tak ta bude záviset na schopnosti Řecké vlády vyjednat nové podmínky mezinárodní pomoci. Samozřejmě, že nejčernější scénaře pro Řecko mohou zahrnovat i opuštění Eurozóny nebo dokonce samotné Evropské unie. Osobně ale tyto spekulace nepokládám za realistické. Domnívám se, že nakonec dojde k dohodě na nějakém scénáři reforem, které budou únosné pro obyvatele a zároveň umožní oživit ekonomiku Řecka natolik, aby bylo schopno sanovat alespoň část svých závazků. Je to jak v zájmu samotného Řecka, tak v zájmu ostatních zemé eurozóny. Kdyby nyní Unie Řecko v jeho poměrně těžkém období opustila, byl by to opravdu hodně špatný signál do budoucnosti.
S pozdravem
P. Poc