ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.03.2015 14:07:46 - papan

rozhovor

Díky pane senátore, váš postoj v tomto směru vás šlechtí, ale předpokládám, že jste si všiml podstaty mé připomínky a mé narážky na nový termín " pražská lumpenkavárna". Snad mi rozumíte.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.03.2015 16:25:27 - Jan Veleba

 Aha, já Vám poprvé špatně rozuměl, omlouvám se. Ale v podstatě jsem svůj názor už v předchozí odpovědi vyjádřil. Večer Vám k tomu napíši víc.

Takže budu pokračovat a dokončím odpověď. Pražská lumpenkavárna, já ji říkám jenom pražská kavárna, se podle mne vytvořila za prezidenta Havla, kterého podporovala. Bylo to tak proto, že se jejím členům (různým rychlokvaškám intelektuálům a rádoby intelektuálům a pravicovým novinářům) dopřávalo sluchu a měli vliv na politické dění. Jejich spojkou na Hrad byl tehdejší kancléř Schwarcenberg, jehož úloha spočívala především v tom, aby připravil půdu pro šlechtické restituce a restituce obecně. Sám prezident se zpočátku vyjadřoval, že nechce zpět Lucernu, zatímco jeho bratr Ivan o navrácení už vyjednával. Šlo tedy o velké majetky a tehdejší pražská kavárna sehrála při pozitivním mediálním pokrytí této gigantické operace pod všeobjímajícím heslem "co bylo ukradeno musí být vráceno" velkou roli a za to se jí dostávalo velkého prostoru a vlivu.

Za prezidenta Klause už to měli horší, nicméně pořád to šlo a pořád se zde dělala politika pro horních deset tisíc. To se dramaticky změnilo nástupem přímo voleného prezidenta Miloše Zemana, který vyznává a aktivně prosazuje politiku "pro dolních 10 milionů". Jeho příchodem na Hrad ztratila pražská kavárna své pozice a značnou část vlivu, je nervozní a novou situaci řeší vytrvalými útoky na prezidenta. Zvláštní na celé situaci je to, že pražská kavárna, její názory a ideje jsou prosáklé skrz na skrz do veřejnoprávní televize, která ztratila kredit a nestrannost. Tím roste masa nespokojených diváků a myslím si, že situace může vyústit v otevřený odpor. Zatím to je tak, že na horních palubách titaniku Kavčích hor se tančí, zatímco v podpalubí doutná požár.