ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.03.2015 20:30:50 - Valonis

1968

Napsal jste: "Dnešní naši západní spojenci včetně USA tehdy pro nás neudělali vůbec nic a koukali na to," Sověti i Američan se na likvidaci Pražského jara zřejmě dohodli. Ani jednomu nebyla po chuti 3. cesta- socialismus s lidskou tváří. Sověti udělali i za Západ špinavou práci a byli za to odměněni několika "dohodami" v 70: létech. Myslíte si, že kdyby nebylo pražské jaro zlikvidováno tanky, že by uspělo v tehdejší ekonomické situaci mezi oběma ideologickými bloky? Jak by obstála ekonomika orientovaná převážně na Východ když by ji Sověti zřejmě důsledně ekonomicky dusili?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.03.2015 21:40:41 - Jan Veleba

 Doufám, že Vaši úvahu a dotaz si přečetl i pan Dvořáček, ředitel školy ve Stráži nad Nežárkou. Protože, kdybych Vaši úvahu o tiché dohodě Sovětů a USA o ponechání likvidace pražského jara bez odezvy napsal já, tak bych se dočkal zlostné odezvy pana ředitele. V tomto punktu jste trefil hřebík na hlavičku a takto to skutečně bylo.

Pokud se týká druhé části Vašeho příspěvku, hypotetické otázky, jak by naše země uspěla, kdyby Pražské jaro nebylo zlikvidováno tanky, tak na to je jednoduchá odpověď, kterou jste si vlastně už formuloval sám. Neuspěla by, protože Moskva a její vazalské země (blok socialistického tábora) by nám přivřeli dveře a USA a západ by je neotevřeli, protože byli  dohodnuti na rozdělení sfér vlivu. My jsme byli v té sovětské sféře. Tak by to bylo a nepomohlo by ani to obrovské vzepětí národa, kdy tehdy přes 90% občanů stálo za Dubčekem a jeho vizi socialismu s lidskou tváří přijal národ za svou. Ta doba a její reminiscence byly tak silné, že po vítězství sametové revoluce 17. listopadu 1989 nový prezident Václav Havel chtěl na myšlenkový proud Pražského jara navázat a hovořil tehdy o pokračování socialismu, rozpuštění obou vojenských paktů - Varšavské smlouvy a NATO. O tom se teď nemluví, protože se to jaksi nehodí. Tak to ale bylo.