Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.03.2015 9:45:53 - Monika R.

unesené Češky

Nevím, zda je to otázka přímo na vás, ale jste politik, tak byste o tom mohl něco vědět a něco s tím udělat. Zajímalo by mě, jak je možné, že Česku trvalo dva roky dostat Češky z Pákistánu zpět domů a asi by se ji to ani nepodařilo nebýt organizace IHH, které se to podařilo údajně za dva měsíce? Není třeba se nad sebou zamyslet a něco změnit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.03.2015 14:33:43 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz, ale k tomuto konkrétnímu případu nemá podrobnosti. Ale obecně je nutno konstatovat, že pokud to byl nikoliv teroristický útok s cílem zabíjet a zastrašit, pak se jednalo o kriminální čin. V tomto případě trvá několik měsíců až let, kdy se ozvou únosci. Buď chtějí výkupné či nějakou jinou protislužbu. Stát jako takový nemá mnoho možností. Kromě informací ze zpravodajských činností, a´t již vlatních či ve spolupráci s místními službami, se snaží dostat na kobylku únosců. A to může být velmi komplikované a velmi záleží jak na té dané zemi či komplikovanosti politickách vztahů či vlastního prostředí.Humánitární organizace jsou vždy pouze prostředníky mezi vyjednavači a nikoli nositeli informací. To se událo podle mého názoru i v rámci IHH, pokud je pravdou, že na tomto případu kromě českých zpravodajských služeb a služeb s námi spolupracujících v rámci NATO či EU, to byly i zpravodajské a diplomatické služby Kuvajtu. Ať je to tak či onak, sám v současné době nevím, jak by se systém získávání informací v takovém případě změnil k lepšímu. V současné době je sice předložena novela zákona o zpravodajských službách, ale ta se týká zvýšení schopností zpravodajců v rámci kontrarozvědky. A co se týká, abychom se nad sebou zamysleli, tím myšleno politiky, tak Vás ujišťuji, že to dělám denně a při každém svém rozhodování. Jinak mohu pouze doporučit cestovat pouze tam, kde je bezpečno, chovat se nenápadně a zbytečně neprovokovat. Tohle je zejména individuální odpovědnost každého z nás.Ale i to není zárukou, že se nemůže stát obětí teroristického útoku či trestného činu.