Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.04.2015 9:51:55 - democrat

Setkání

Vážený pane Mišičáku,
zradil podle Vás Raúl Castro myšlenku socialismu tím, že se sešel s Barackem Obamou? Proč ano, proč ne

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.04.2015 7:13:00 - Vojtěch Mišičák

Dobrý den,

Raul Castro jel jednat s Barackem Obamou za účelem vyjednání reparací za období ekonomické blokády Kuby a také za účelem vyškrtnutí Kuby ze seznamu zemí podporujících terorismus. Kuba již v minulosti, po předání pravomocí Fidela Castra do rukou jeho bratra, začala zavádět do svého ekonomického systému kapitalistické prvky, jako například povolení až padesáti zaměstnanců v soukromém sektoru a podobně. Dle mého názoru se Spojené státy pokusí do ekonomiky Kuby zavádět ještě více konzumu a tak ji přivést k ekonomickému převratu.

I když část Kubánců žije v podprůměrných podmínkách, tato jejich "chudoba" se dá nazvat důstojnou. Mají dostupné a bezplatné zdravotnictví na vysoké úrovni, jistý příděl potravin za minimální cenu i možnost zdarma studovat. Proto se emigrace kubánských obyvatel počítá nanejvýš na stovky lidí ročně. Jen na hranicích USA s Mexikem je za stejnou dobu zastřelen trojnásobek ilegálních imigrantů.

Obávám se, že zmíněné sociální jistoty, o kterých se mnohým lidem v takzvaném vyspělém světě může jenom zdát, při neopatrnosti kubánských diplomatů, skončí. Otázkou je, co se stane po smrti Fidela Castra. Jelikož Kubánci jsou vlastenci a vědí, že jejich suverenita byla draze vykoupena a také vědí, kdo jim k ní pomohl nejvíce. Obávám se, že až nebudou lidé na Kubě komu být za toto vděčni a nebude nikdo, kdo by jim alespoň částečně ukazoval cestu, lehce podlehnou klamu o blahobytu v kapitalismu.

Samozřejmě nic takového netvrdím absolutně. Bude jen na vůli kubánského lidu, jakou cestou bude chtít pokračovat.

S pozdravem, Vojtěch Mišičák, tajemník ÚV KSČ 21