ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.04.2015 22:58:44 - sebr

Bude se opakovat rok 1938?

Vážený pane senátore,
s krajním rozhořčením jsem si přečetl, že správní soud povolil založení Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku! Jak se k tomu staví zákonodárci? Copak už si v naší republice nevládneme sami? Zase budeme čelit novým ordnerům v budoucnu? Naši lidé budou vyháněni ze svých domů? Tehdy řvali, že chtějí domů, co Německa! Až došlo kMnichovu. To nemáme žádné právní páky tento spolek zakázat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.04.2015 20:52:05 - Jan Veleba

 Já z toho mám stejné pocity jako Vy. Dnes jsem to konzultoval s jedním vysoce postaveným soudcem a ten mně řekl, že soud zkoumal zřejmě především stanovy tohoto spolku. A pokud prý tam není nic závadného - např. majetkové požadavky, tak prý nemá možnost založení odmítnout.

Já si to ale nemyslím a měl by podle mne též přihlédnout k minulé politice a chování německého krajanského sdružení. které bylo jasně protičeské a neuznávalo výsledky 2. světové války. Co ale vím naprosto jistě je to, že něco obdobného v obráceném gardu by se třeba v Rakousku či Německu nemohlo stát. A pak také vím, že tomuto bezprecedentnímu kroku aktivně napomáhají někteří čeští občané! To je smutná realita.

No a pokud se týká zakázání tohoto spolku, tak se obávám, že po soudním rozhodnutí zde nyní žádná šance není. Ta by přišla, pokud by spolek vyvíjel činnost v rozporu se svými stanovami, ale na to si oni dají pozor. Pak je tu snad ještě jedna možnost, ale tu nebudu zveřejňovat a prověřím ji.