Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.04.2015 15:48:00 - Reporter amater

Proč Babiš napadá autorku z USA pro její věk ?

Proč by nemohl mít mladý člověk talent ? Nepopsala mladá redaktorka ve Foreign Polici výborně svůj pohled na oligarchu Babiše ? Proč by nemohla mladá redaktorka vidět Babiše jako oligarchu ? Proč ji chce Babiš za to tahat po soudech ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.04.2015 17:37:13 - Ing. Jiří Dolejš

Pokud jde o označení oligarcha, tak to není urážka ale označení pro určité elity. V podstatě znamená označení představitele takové politiky, která posiluje moc  v rukou několika málo vládců. Ekonomická realita u nás i ve světě je objektivně silně oligarchizovaná - a zde jde o to, že hlavy ekonomických korporací nabalují otevřeně a na přímo moc politickou a mediální. Takový stav oslabuje možnost kolektivní tvorby politických rozhodnutí ale i účinné demokratické kontroly vládnutí. A praxe ukazuje že to zdaleka není záležitost dávných časů.

To je popis dnešního problému na základě relevantních politologických poznatků. Jde o vyšší stupeň kartelizace politiky, kdy politika v zajetí profesionálních partokratů žijících ze zprostředkování různých zájmů se s pomocí antistranického apelu posouvá do rukou vybraných vůdců kteří už oč méně zprostředkovávají zájmy druhých o to více hájí zájmy své. Tak se rodí kult milovaných a nekritizovatelných vůdců. Problém na jehož rizika snad mohou média upozorňovat. Difamační spory (o ochranu osobnosti) nejsou jednoduché a mají svá právní i politické rizika.

O tom že dnešek získává rysy oligarchie se diskutuje na mnoha úrovních, často i velmi seriozně a polemika s tím by to měla vnímat. Pokud jsou reakcí slovní útoky tak nevím jestli je to věcí taktiky či nervozity. Ale ti kteří se obávají rizik spojených s oligarchizací i české politické scény těžko uklidní. Pan vicepremiér už loni posílal svého vládního kolegu na psychiatrii, nadal kritizujícím poslanců do lhářů a  alkoholiků, novináře častuje parchanty či je snižuje s odkazem na věk či vzdělání. Myslím že tento druh komunikace nepomůže ani jemu ani politické scéně v ČR. Už tak je dost zhrublá.