RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.04.2015 11:26:52 - labur32@gmail.com

Pomoc seniorům v Penzionu

Vážený pane poslanče.
Je mi 82 let, jsem ZTP+P a žiji s nemocnou manželkou v Penzionu pro důchodce nedaleko Brna.
Máme zde ředitelku která již několik let absolutně s nikým nekomunikuje, najsou zde žádné akce.
Je zde mnoho nových lidí a tak byla požádána aby svolala domovní schůzi aby se lidé lépe poznali. Odpověď ale zněla že schůze se konaly za komunistů. Zásadně se brání uspořádání jakékoliv samosprávy a je vidět že má panický strach z obyvatel penzionu Pokud někoho potká na chodbě tak urychlen zmizí jen aby nemusela s dotyčným promluvit.
Navíc se zde dějí podivné věci. V noci mizí z uzamčené budoy věci jako samochodná sekačka a mnohé další.
Byla zde asi před dvěma roky vykradena kancelář.
Hlavní vchod i kancelář byly otevřeny klíčem a z kanceláře byl ukraden asi 70 kilo vážící trezor ve kterém byly uloženy různé cennosti obyvatel.
Policie byla přivolána ale pokud jsme se dozvěděli tak nebyly sejmuty ani otisky prstů.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.05.2015 11:54:28 - RSDr. Miroslav Opálka
Vážený pane, nemám v úmyslu zveřejňovat Vaše jméno, ale sám jste je ve svém veřejném dotazu (v druhé části) zveřejnil. Co se týká Vaší stížnosti na práci vedení penzionu, nemám kompetence, abych Vám mohl nějak pomoci. Je to v pravomoci zřizovatele a jeho kontrolních orgánů. Jde-li o obec - město, pak v případě nakládání s penězi a majetkem jde o finanční výbor zastupitelstva a finanční kontrolu městského/obecního úřadu či magistrátu. Ve věci práce vedení pak jde o příslušnou komisi rady či sociální odbor. Nerespektuje-li obec při správě a využívání svého majetku právními předpisy, pak je kompetentním kontrolním orgánem kontrolní výbor zastupitelstva, či přímo příslušný krajský úřad. MPSV, Úřad práce ČR, případně rovněž krajský úřad, pokud je zařízení zařazeno v sítí dle zákona o sociálních službách. Z dotazu však tato skutečnost nevyplývá. Co se týká práce Policie ČR, pak i tato má své vlastní kontrolní mechanizmy, případně dohled státního zástupce. Bez relevantního konkrétního podnětu však těžko budou tyto orgány konat. Jsou však povinny respektovat i anonymní podání. Jinak k založení občanské iniciativy či neformálního uskupení není třeba schválení vedení penziónu. A vyhodit někoho tzv. na ulici jen tak není možné. I na to jsou zákony, např. nový občanský zákoník. Je mi líto, že Vám nemohu prakticky pomoci. Bylo by možná vhodnější, obrátit se osobně na místně příslušného poslance. S úctou Miroslav Opálka