Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.04.2015 11:16:26 - Ludmila M.

Ženy, dívky a branná povinnost

Dobrý den,
znepokojují mě důsledky které může mladým ženám přinést novela branného zákona, a jak vidím nejsem sama. Nelíbí se mi konfrontační forma jakou jiní oslovují vás poslance ohledně tohoto tématu, proto se budu snažit konkurovat takovým podnětům těmi svými, snad mnohem slušněji utvořenými a také lépe formulovanými.

Tedy, nesouhlasím s brannou povinností pro ženy jako takovou, nezavedlo ji ani Rakousko a nemá ji ani Německo, obě země nám sousedící. Není diskriminací pokud ženy nebudou podléhat branné povinnosti, diskriminací je pokud jim bude znemožněno se jí účastnit. Navrhuji proto, aby pro ženy místo branné povinnosti platila branná dobrovolnost, v případě odvodů by se tím navíc ušetřily značné prostředky.

Novela ve svém důsledku zavádí povinnou gynekologickou prohlídku, což je návrat do doby komunismu, tedy krok zpět. Mnohé dívky budou považovat za ponižující, že pod hrozbou postihu musí někoho nechat sahat do svých intimních míst. Prosím tohle nedopusťte!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.04.2015 8:57:27 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za konkrétní dotaz. Já bych danou problematiku rozdělil na dvě. A to evidenci obyvatel, která nemusí být povinnými odvody a brannou povinností. Ta je dána nikoliv branným zákonem, ale platnou Ústavou České republiky pro případ ohrožení republiky či mobilizace. Tato povinná branná povinnost ovšem neznamená, že odvedenci půjdou do boje, ale mohou být povoláni do nemocnic a na jiné práce. Takže je třeba rozdělit tuto brannou povinnost v době ohrožení a v době míru. A tady souhlasím s tím, že v době míru bych dal brannou povinnost, včetně výcviku jako dobrovolnou. A to jak pro ženy, tak pro muže. A tzv. povinné odvody bych změnil na povinnou evidenci či registraci, což je výrazně administrativní úkon. Armáda to stále nechápe a riskuje, že zákon nakonec v legislativním procesu narazí. Odvodová řízení jsou podle mého názoru v současné době zbytečností a nechápu, jak někdo ve 21. století může navrhovat takovou proceduru. Děkuji za pochopení.