Karel Šebek

Odpovědně a poctivě
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.01.2012 21:54:45 - bert železný

odpověď na dotaz

Pane senátore, já taká nejsem přímé volbě nakloněn, a to zejména proto, že mi vadí, že se nezačíná od zdola-od starostů, hejtmanů… Jen nechápu, proč by Vám vadila přímá volba i v tomto případě? Vyvodil jsem to z Vašich slov, když jste řekl, že v České republice existuje jen jeden dobrý příklad přímé demokracie, a sice volby do místních zastupitelstev. Domnívám se, že přímá volba staros-tů…by byla prospěšná.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.01.2012 14:49:56 - Karel Šebek
Dobrý den
Dnešní člověk je zahlcován informacemi, často i nepravdivými. Pokud je volič odkázán jen na mediální obrazy uchazečů o veřejnou funkci, může se snadněji zmýlit, než když své kandidáty zná z osobní zkušenosti. Ve volbách do místních zastupitelstev jsou si lidé nejblíže. Ale ani tady to není čistá přímá volba, protože mandáty se rozpočítávají metodou, která zvýhodňuje slabší kandidáty. Podle mne by stačilo změnit tento nepoměr. S přímou volbou starosty souvisí i změny dalších pravidel jako jsou jeho pravomoce a odvolatelnost. V Českých zemích je velká tradice voleb nepřímých a myslím, že to funguje docela dobře. Začíná to ve škole volbou předsedy třídy, ve sportu volbou kapitána družstva. Není nutné, aby kapitána volili všichni příznivci klubu, věříme, že si spoluhráči vyberou dobře. A kdyby se snad neosvědčil, je podle jednoduchých pravidel odvolatelný a nahraditelný. Při přímé volbě starosty je jeho odvolání dost komplikované a nové přímé volby by byly i patřičně drahé. Současný způsob umožňuje také voličům vyjádřit své osobní preference a často je pak podle toho i vybrán starosta. Pokud však není  zvolen ten úplně nejpopulárnější, nemusí to být špatné rozhodnutí. Být hodný a populární je jen jedna strana mince. Na té druhé je odvaha a důslednost.
S pozdravem K.Šebek