Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.05.2015 7:58:24 - Anna123

Bojím se o své vnuky.


Povinné odvody
1. Budou nově odvedení mladí lidé od r. 2017 vojáky v záloze, neprojdou-li vojenským výcvikem?
2. Budou přísahat? Kdy? Při odvodu? Podle nového znění přísahy ?
3. Kdy , v které fázi, budou moci odmítnout z důvodu svědomí? Je uváděno, že do 15 dnů ode dne vyhlášení ohrožení. Osobně si myslím, že v takové chvíli již nebude čas na úřadování.
Děkuji Vám za odpověď. Bojím se o své vnuky.
Vojenská doktrína STEEL ROSE - je takový či podobný scénář možný?






Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.05.2015 9:54:38 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

na podobné dotazy jsem zde již odpovídala. Odvody navržené v novelizaci branné legislativy jsou čistě formální a jejich součástí není povinný základní výcvik. Znamenají de facto to, že Ministerstvo obrany získá data o každém ročníku, který dosáhne plnoletosti, přičemž tato data si může opatřit již dnes jiným způsobem a nemusí kvůli tomu zavádět tento nadbytečný a neefektivní instrument. Proto s těmito odvody nesouhlasím a budu se snažit o to, aby jejich zavedení neprošlo.

Ať však budou, či nebudou zavedeny tyto odvody, nemění to nic na skutečnosti, že brannou povinnost mají dnes všichni občané od 18 do 60 let věku a v případě ohrožení státu mohou být povoláni k obraně vlasti. Tato všeobecná povinnost byla zavedena v souvislosti s profesionalizací armády a vnímám ji jako základní povinnost každého občana naší země.

Jana Černochová