Mgr. Petr Kořenek

  • SOCDEM
  • Vsetín
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.05.2015 11:23:28 - Monika R.

Maturita

Není současný systém, kdy řada maturantů neslouží zkoušku rizikem pro celý systém? Co s těmito absolventy bez zakončení bude? A co říkáte na úvahy, že by se na nějakých školách maturita neděla? A když maturita nebude, nahradí ji jiná zkouška?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.06.2015 12:59:02 - Mgr. Petr Kořenek
Dobrý den,

maturita se jeví jako velký problém. Řekněme si však, že problém nevyvstal ze dne na den. Přílišná liberalizace systému a přesun na jednotlivé školy způsobil degradaci této zkoušky. Částečně za tuto situaci může i systém výkonového financování a honba za počtem žáků. Je logické, že na žáka gymnázia budou ve studiu vyšší požadavky, než např. na kuchaře. Pro společnost je důležité, aby zejména v praktických oborech měli žáci znalosti a dovednosti odpovídající dané problematice. Dovedu si představit především u učňovských oborů tzv. mistrovskou zkoušku, příp. jiný typ především praktické zkoušky. Tomu se samozřejmě musí přizpůsobit legislativa, kdy na zřízení mnoha živností je potřeba maturita. Co bude s absolventy, kteří nevykonají maturitu? Je otázka, zda mají předpoklady k jejímu vykonání a zda měli být přijati na studium maturitních oborů. Každý žák má jiný potenciál a my bychom jej měli umět využít, neboť je přece daleko lepší mít kvalitní řemeslníky, kteří najdou uplatnění na trhu práce, než mnoho neúspěšných absolventů, kteří končí na úřadu práce. Prosím nejedná se o komplexní vysvětlení problému, ten je daleko hlubší.

Zdraví PK