ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.05.2015 14:47:27 - sydnev

Ukrajina

New York Times přinesly alarmující článek tvrdící, že reformy na Ukrajině prakticky neposkočily z místa a země se nezadržitelně potápí hlouběji a hlouběji. Vidíte bod obratu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.05.2015 20:54:09 - Jan Veleba

 Ne, nevidím a to od samého začátku konfliktu. Já pojem termínu "reforma" vnímám tak, že je to hospodářská a politická změna systému k lepšímu - lépe fungujícímu a ekonomicky výkonnějšímu. Z toho vyplývá, že aby systém mohl být reformován, tak musí jistým způsobem fungovat a to není ani náhodou státní, hospodářský a politický systém, chcete-li realita, Ukrajiny.

Nechci nosit dříví do lesa, ale upřesněme si současnou realitu Ukrajiny:

- rozdělená země, kde východní část není pod kontrolou Kyjevské vlády

- pokračují vojenské operace, tedy nyní omezená občanská válka

- na území Ukrajiny operují soukromé armády oligarchů

- národní hospodářství je v troskách, například inflace dosahuje 60%

-  pokračuje gigantická korupce

Sečteno a podtrženo, Ukrajina dospěla do situace, kdy se přiblížil ekonomický kolaps, roste napětí ve společnosti a je otázka času, kdy se zbídačelé masy dají znovu do pohybu. Tentokrát to nebude z popudu a za podpory ze zahraničí, ale bude to z vůle zoufalých Ukrajinců. Jaká bude koncovka tohoto procesu, to nelze předpovědět. Stejně tak, jak z toho vycouvají politici EU.

Postřeh na závěr. Před asi čtrnácti dny přiletěl Kerry za Lavrovem (!) a v dlouhém rozhovoru z jeho strany nepadlo slovo "Krym". Lavrov byl výsledkem jednání nadšen, méně už Porošenko, Jacenyuk a další kyjevští jestřábi.