Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.06.2015 14:21:45 - Růžičková

nový ministr školství

Jak vlastně hodnotíte tak náhlé odvolání Chládka? Mě trochu zaráží ta rychlost, s jakou se to stalo. A pak by mě zajímalo, koho byste z možných kandidátů preferoval?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.06.2015 9:18:20 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
Vážená paní Růžičková,
rychlost Chládkova odvolání byla úměrná tomu, co se na něj provalilo. Z hlediska věcné činnosti bych jeho ministerské působení hodnotil zhruba stejně, jako jeho zacházení s podřízenými, zejména ženami. Není čeho s jeho odchodem litovat. Občas se prostě stane, že jsou lidé povýšeni na pozici, na kterou nestačí a do které se nikdy neměli dostat. Na post pilota nebo mašinfíry je například psychologické vyšetření vcelku samozřejmé, na ministry to bohužel nemáme (školská politika ostatně dokáže leckomu život nejvýš zkazit, přímé oběti na životech ale ministři zpravidla nepůsobí).
Výběr nové ministryně je podle koaličního ujednání věcí sociálních demokratů, tedy pana premiéra. Doufám ve šťastnější ruku než s panem Chládkem, ale mé preference v tom, předpokládám, hrát valnou roli nebudou. 
Jak bývá v podobných situacích zvykem, tipnul bych si, že to nebude nikdo z těch, o kom se spekulovalo v médiích, a tedy nejspíš ani nikdo, kdo je přes svou kompetenci se školstvím či vědou nebo sportem spojován, že zvítězí spíš nominace po linii stranické a linii vyvažování politické váhy různých směrů uvnitř ČSSD. Ale rád se nechám překvapit a budu jen potěšen, ukáže-li se můj realismus jako omyl. 
Jiří Zlatuška