Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.06.2015 10:03:33 - Bulva

uprchlíci

Reflektujete tento problém? Jak se mu bránit? Kam až praktiky pašeráků zajdou a co bude s námi?
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/To-snad-neni-pravda-Novy-trik-jak-dostat-uprchliky-do-Evropy-Neuverite-378027

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.06.2015 9:15:29 - Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

Dobrý den,

Děkuji za dotaz. K tématu uprchlíků se vyjadřuji dlouhodobě.

Řešením poslední vlny uprchlíků určitě nejsou kvóty. Ty by pouze přilily olej do ohně. Jsou také v přímém rozporu se základním principem schengenské dohody-volným pohybem osob. Brusel se snaží (neúspěšně) řešit následky nikoli příčiny uprchlické vlny. Místo jejich bezhlavého přijímání v Evropě se musíme jednak snažit o to, aby nevznikaly důvody, proč tito lidé ze svých zemí utíkají (přitom krize v Libyi, Iráku, Sýrii a jinde byly iniciovány právě západními zeměmi) a dále zabránit jim, aby  vůbec na lodě směřující do Evropy nasedli. Uprchlíci se musí dozvědět, že jejich pokus o ilegální vstup do Schengenu nebude úspěšný.

Reálně to znamená podstatně kvalitnější ochranu schengenských hranic než dosud (zejména zěmě na jihu Evropy-Řecko, Malta však své hranice prakticky nechrání). Pokud evropské lodě zachrání na moři imigranty, měly by je vrátit zpátky tam odkud vyjeli, tj. zpravidla do Libye. Zde by, pod patronátem OSN, měla EU zřídit bezpečné enklávy pro tyto imigranty. Pokud je pravdou, že za přepravu dávají své poslední peníze, na žádnou další loď do Evropy již nenasednou.