doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.06.2015 13:53:53 - michal potužný

Co s uprchlíky?

Jsem rád, že někdo má ještě zdraví rozum a hájí základní lidská práva, jako třeba vy a vaše strana na Ukrajině. Co ale s uprchlíky, kteří přichází z jihu? máme brát ohled na jejich práva, když oni neberou ohled na ty naše a už jen tím, jakými způsoby se snaží do Evropy dostat je v rozporu s našimi zákony.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.06.2015 14:03:44 - doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.
Dobrý den, mezinárodní právo rozlišuje mezi kategorií Uprchlík a Migrant. Uprchlíci jsou lidé, kteří se před válkou nebo genocidou snaží zachránit holý život. Ti také ale většinou nechtějí zůstat natrvalo, jsou nasměrováni k tomu, že se domů vrátí jen co u nich nebezpečí pomine. Poskytnout jim útočiště, pokud se prokáže, že mají nárok na statut uprchlíka, je povinnost. S kategorií Migrant je to jinak. Existují desítky zemí, odkud migranti přicházejí, skoro vždy je to za prací a lepším živobytím. Zde si myslím, že je naší povinností si vybírat, koho chceme a koho ne.

Na lodích ve Středozemním moři bývá pestrá směs - od uprchlíků ze Sýrie, kteří prchají před islámským státem až po migranty ze Somálska, kteří jdou prostě jen za lepším a nechali se naverbovat pašeráky lidí. Byl bych velmi ostražitý k těm, kdo tvrdí (jako například značná část evropské levice), že je musíme přijmout všechny. Nemusíme a ani to neděláme, značnou část jich Evropa vrací zpět.