Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.06.2015 16:57:20 - acetyl

Agrární diplomaté

A co tak hledat, jak omezit dovoz a stát se znovu soběstační ve většině potravin, jak to dokázali komunisti? To je pro tuto vládu a KDU - ČSL nezvládnutelné?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.06.2015 15:20:29 - Ing. Marian Jurečka
Dobrý den. Komunisté rozhodně nedokázali to, že jsme byli soběstační. Byli jsme členové RVHP a mohli jsme tak vyrábět jen to, co nám Moskva dovolila. Jak známo tehdy se jednotlivé země musely specializovat na určité výrobky. Ani v oblasti zemědělství jsme na tom nebyli dobře. Malé statky byli zemědělcům zabaveny a pole byla zcelena do velkých celků a do JZD. Výsledkem bylo neefektivní hospodaření. V současné době je Česká republika členem Evropské unie, která má zemědělství jako tzv. společnou politiku. To znamená, že o zemědělství si nemohou samostatně rozhodovat jednotlivé státy, ale pouze v součinnosti s Evropskou komisí, resp. po dohodě s jednotlivými státy Unie. V rámci EU platí volný pohyb zboží – nemůžeme uzavřít trh jiným zemědělským produktům z EU. Proto se chceme soustředit na vývoz do zemí mimo EU, kde vidíme velký potenciál – Čína, Saúdská Arábie, apod. A to je úkol pro agrární diplomaty.