Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.06.2015 9:39:02 - Frodo

USA a uprchlíci

Nemám nic proti USA. Teda za na jednu maličkost. Ve světě rozpoutala řadu válek, byť možná s dobrým úmyslem. Následky jsou ale děsivé a odnáší je nyní hlavně Evropa. Kdy ponese za své činy odpovědnost i USA? Proč my pykáme za něco, zač nemůžeme? Nezříkám se solidarity, ale neměla by být podle mě jednostranná. Nebo si myslíte, že sama Evropa problém s uprchlíky vyřeší? JAK?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.07.2015 10:31:42 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

odmítám to, že by vinu za uprchlickou krizi bylo takto jednoznačně možné přičíst Spojeným státům. Navíc není pravdou, že imigranti směřující do Evropy byli převážně válečnými uprchlíky, těch je minimum. Drtivá většina z nich má především za cíl uniknout tíživé ekonomické situaci ve své zemi. Takových je opravdu nejpodstatnější část. Mezi válkou ohrožené uprchlíky patří v tuto chvíli zejména ti, kteří čelí krizi v Sýrii, anebo hrozbě, kterou představuje tzv. Islámský stát a islámský radikalismus a extremismus obecně. Domnívám se, že Evropa je schopná problém vyřešit sama a není důvod se obracet na USA. Pokud by všechny členské státy plnily své povinnosti vyplývající ze smluv, tak by krize v oblasti imigrace ani nemusela dosáhnout takových rozměrů. Osobně zastávám názor, který jsem již opakovaně při různých příležitostech uvedla, že nejefektivnějším způsobem je problém imigrace řešit především v zemích, odkud imigranti pocházejí. Právě tam musíme směřovat naši pomoc a s těmito zeměmi je třeba navázat při řešení krize spolupráci.

 Jana Černochová