Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.06.2015 10:41:46 - Janáček P.

solidarita s uprchlíky

Myslíte si, že jsou Češi xenofobním národem víc než jiné státy v Evropě, ale i ve světě? Co říkáte na kritiku, že údajně nejsme solidární a na podmínky, které nám Sobotka ohledně uprchlíků vyjednal?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.07.2015 10:35:59 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

nemyslím si, že jsou Češi xenofobní. Být xenofobní, nebo mít oprávněné obavy z přílivu imigrantů a s tím souvisejících bezpečnostních hrozeb, je diametrální rozdíl. Někteří politici a občanská sdružení tyto termíny, ať už omylem či cíleně, opakovaně zaměňují.

Kritika údajné nesolidárnosti České republiky není oprávněná. Vždyť naše země patří stejně jako ostatní státy EU k řádným přispěvatelům na ochranu vnějších evropských hranic. Česká republika opakovaně vysílala jak zdravotní a humanitární pomoc, tak i mírové mise, které měly za cíl pomáhat s odstraňováním následků ozbrojených konfliktů, a to nejenom v Evropě. V neposlední řadě vždy přijímala oprávněné žadatele o azyl a politické uprchlíky.

Řešení navrhované premiérem Sobotkou v souvislosti s posledním jednáním Evropské rady považuji za ústupek, který fakticky znamená nedobrovolně dobrovolné přerozdělení uprchlíků. Premiér Sobotka tak v podstatě nesplnil proklamované stanovisko, které chtěl na summitu v Bruselu původně hájit, a pod tlakem začal slevovat, což považuji za jeho politickou chybu.

 Jana Černochová