PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.06.2015 10:42:05 - Janáček P.

solidarita s uprchlíky

Myslíte si, že jsou Češi xenofobním národem víc než jiné státy v Evropě, ale i ve světě? Co říkáte na kritiku, že údajně nejsme solidární a na podmínky, které nám Sobotka ohledně uprchlíků vyjednal?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.06.2015 20:50:22 - PhDr. Daniel Korte

 Neřekl bych, že jsou Češi xenofobní, spíše nejsme zvyklí na soužití s cizinci. Není ani příliš divu, během minulého století došlo k národnostní homogenizaci - možná by se dalo říci "zglajchšaltování" - českého prostoru: přišli jsme o židovskou menšinu, Beneš se postaral o "vylikvidování" českých Němců, rozešli jsme se se Slováky.

Pojem "solidarita" je ošidný. Původ je v  latinském "solidus", což znamená "pevný", "celistvý". Termín římského práva "in solidum" znamenal, že dotyčný(-í) přejímá(-ají) dobrovolně odpovědnost za všechny závazky. Francouzská revoluce, od níž se odvíjí veškeré současné neštěstí našeho světa, a socialisté 19. stol.  (komunisté tomu již jen nasadili korunu) to poněkud překroutili a z dobrovolnosti se stala "morální povinnost" spoludpodílet se, pomáhat. Ve 20. století si socialisté vynutili zákonnou povinnost solidarity (např. progresivní daně) a v této tradici nyní pokračuje Evropská komise, pokud jde o kvóty na uprchlíky. Z tohoto hlediska mi jakožto konzervativnímu politikovi, byť t. ć. v opozici, nezbývá, než postup premiéra ocenit kladně.