Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.06.2015 10:09:47 - pavel.zeleny

Už asi týden se řeší Řecko...

Proč je pro všechny tak důležité? Tak odejde z eurozóny. A co?! Kdyby šlo třeba o Francii nebo Německo, tak nic neřeknu. A proč se neřeší i to, kdo za to vše může? Je na vině Řecko nebo EU?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.07.2015 7:26:43 - Ing. Kateřina Konečná
Vážený pane, 


dovolte, prosím, abych začala posledním dotazem. V prvé řadě, Řecko nikdy nemělo vstoupit do eurozóny, protože nesplnilo Maastrichtská kritéria. Faktem také je, že si Řecko dosti půjčovalo, ovšem je nutné si uvědomit, že dostávalo menší úvěry na vysoký úrok, z čehož profitovaly evropské země a jejich banky. Řekové, kteří mají založenou ekonomiku na terciálním odvětví, konzumovali primárně výrobky z jiných evropských zemí (zejména Německa) a tudíž nepodporovali vlastní ekonomiku. Pak jsou tu otázky časté korupce a daňových úniků. Teď skočím k dnešku. Syriza není populistická strana. O všech těchto problémech ví a snaží se je řešit. Problémem je, že věřitelé významným způsobem zasahují do politické svrchovanosti nové řecké vlády a do značné míry určují její agendu. Z ekonomického problému se dostáváme k problému politickému. Takže kdo za to může? Viníků je více. Řecká ekonomická politika posledních dvou desetiletí, politika škrtů nucená Řecku věřiteli a ekonomická krize, která započala v USA, protože americké banky obchodovaly s finančními bublinami. Teď se dostávám k otázce, proč je to důležité. V Řecku je značné množství uprchlíků. Řecko chrání vnější hranice EU. Řecko má strategickou polohu, pokud s nimi nebudeme zadobře, Čína a Rusko budou. Řecko se nachází v geopoliticky citlivé oblasti Balkánu. Např. Makedonie je na řecké ekonomice závislá a hrozí tak dominový efekt, který opět přispěje k destabilizaci regionu. Osobně se navíc obávám možného nástupu fašistické řecké strany Zlatý úsvit, která je v této chvíli třetí největší stranou Řecka. Pak je tu samozřejmě otázka obyčejných Řeků, kteří se na budování dluhu nepodíleli a teď jim hrozí, že přijdou o své peníze. Navíc hrozí, že samotní Řekové přispějí k již tak silné imigrační vlně. Řecký odchod z eurozóny by žádnou tragédií nebyl. Znamenal by ovšem trhlinu v evropském projektu, který už tak dostává jednu ránu za druhou. Také se navíc obávám o řecké občany a jejich budoucnost. Trvám ovšem na tom, že rozhodnutí o budoucnosti Řecka v eurozóně leží na řecké vládě a řeckých občanech. Doufám, že jsem uspokojivě zodpověděla Vaše dotazy, za které Vám moc děkuji.

S pozdravem,


Kateřina Konečná