PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.06.2015 11:03:12 - šebánková

pomoc Řecku

Nemáte taky pocit, že Řecko si je svou pozicí nějak moc jisté? Podle mě spoléhá na to, že EU nedopustí jejich odchod z eurozóny, protože jak řekla Merklová by to byl konec EU. Má pravdu? Bylo by skutečně tak drastické, kdyby Řecko zbankrotovalo a vystoupilo z eurozóny? Vždyť by se tam mohlo vrátit, až by si dali hospodářství do pořádku. Nebo ne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.07.2015 20:40:43 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
        Dobrý den, paní Šebánková, právně je to tak, že z eurozóny vystoupit nelze. Lze vystoupit, a to velmi komplikovaně, z EU. Úsporný program, praktikovaný vůči Řecku, je stupidní. Za první tři roky od začátku krize přišlo Řecko o třetinu byznysů. Jeho HDP se za pět zmenšil o 25%. O dopadech krize na nezaměstnanost jsem na stránkách PL už psal, včetně příslušných statistických dat týkajících se zdravotnictví, sociálního systému, důchodů atd.                   
        Situaci nepomohou vyřešit žádné škrty, vždyť ty vedly jen ke zdvojnásobení dluhu a k obrovské nezaměstnanosti. Mnoho řeckých rodin přežívá jen díky důchodům prarodičů. Řecko nemá co vyvážet a krize vedla k pádu turismu. Řešením- dlouhodobým řešením-  je změna struktury národního hospodářství. Z tzv. pomoci Řecko dostane jen 19%, zbytek sežerou soukromé finanční instituce. V drtivé většině jsou to ty, které jsme z veřejných peněz zachraňovali v době finanční krize.
         Doporučuji článek ekonoma, nositele Nobelovy ceny Josepha Siglitze v Guardianu 29. 6. (česky Střípky ze světa 30. 6.). Stiglitz ukazuje, že MMF a věřitelé ty peníze tak nutně nepotřebují. O co jde, je politický vliv a kontrola. A popření demokratických principů, které EU oficiálně vyznává. USA šly v době krize nikoli cestou škrtů, ale tzv. kvantitativního uvolňování, a zotavení tam probíhá lépe. Opakuji znovu, řešením jsou nikoli škrty a úspory, ale investice do změny struktury národního hospodářství. 
        Myslím, že k jakési dohodě nakonec dojde. Řecko je totiž i členem NATO a Američané nepotřebují na jeho jižním křídle nestabilitu. A pád Řecka by mohl spustit dominový efekt. 
        Pro nás, pro Čechy je to varování: v zájmu zachování zbytku suverenity nesmíme přistupovat na úvěry řeckého typu a musíme se vyhnout členství v eurozóně.