PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.07.2015 13:03:48 - Vernarec

Dluh Řecka a jejich armáda

Vážený pane poslanče, na duchaplné diskusi jsem četl ..... chytrý Michal žvatlal něco o tom, že se mohly seškrtat peníze na armádu, ale EU to nechtělo. LŽE jako když tiskne. Brání se tomu Řekové, od EU ten návrh byl. ..... jaký je Váš názor, jste v parlamentu, pane poslanče, víte o tom něco ? Pokud to Řekové skutečně nechtěli, tak proč asi - kvůli Turecku ?
Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.07.2015 22:52:34 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
            Stručně: škrty v řecké armádě se odmítají, škrty řeckých důchodů se vyžadují. 


          A obšírněji: Řekové mají vracet 320 mld. eur. Řecké vlády v letech 2000-2010 utratily za zbraně asi 150 mld. dolarů. Dodavateli byly hlavně německé, francouzské a americké zbrojovky. Řecko dávalo 7% HDP na obranu (USA dávaly v době studené války, třeba v roce 1984/85 6,9%, Velká Británie za Thatcherové 5,4%, SRN za Kohla 3,3%, Japonsko jen 1%). To jsou jenom ty přímé výdaje. Nepřímé by se vyšplhaly ještě mnohem výše (podle řeckých údajů až ke čtvrtině HDP).

        I dnes dává Řecko podle SIPRI (ročenka Stockholmského institutu pro výzkum zbrojení, léta jsem horlivým čtenářem těchto svazků) na obranu 4 miliardy dolarů. Snížením výdajů na zbrojení o 50% by bylo možné zaplatit současnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu a ještě by zbyla silná rezerva. Když jsem před časem na tento aspekt upozornil, některá média mne obvinila, že lžu.

        Nuže: Tsiprasova vláda chtěla v rámci úspor snížit zbrojní výdaje o 200 milionů dolarů, což je mizerných 5% ze 4 miliard. Mezinárodní měnový fond to odmítl s tím, že platná pravidla nepřipouštějí zásahy do obranné politiky. Troika (Evropská komise, Evropská centrální banka, MMF) zato požaduje škrty v sociálních výdajích, v důchodech a podobně. Škrty v těchto oblastech platná pravidla patrně nejen připouštějí, ale přímo vyžadují.

        Je jim jedno, že obchod, vynucovaný zbrojními magnáty, vedl v Athénách ke gigantické korupci. Bývalý ministr obrany Akis Tzochatzopoulos dostal za korupci natvrdo 20 let. Zejména Němci zvládli bravurně umění finančních "bezodpadových technologií". To, co předvádí ministr financí Schauble a jeho kolegové, není léčba krize, ale trest. Trest, který si "vyžírá" vláda, jež nic nezavinila.

        Všichni věděli, jak to s řeckou statistikou je. I dnešní šéf ECB Mario Draghi ve svých předchozích pozicích. Přesto úvěry vesele proudily do Řecka dál. Oboustrannou nezodpovědnost má dnes platit řecký lid.