ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.07.2015 11:04:36 - Bulva

sociální systém

Jak zajistit, aby některými jedinci či menšinami nebyl zneužíván náš sociální systém?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.07.2015 15:40:18 - Jan Veleba

 Myslím si, že je k tomu třeba udělat tři kroky.

Ten první - odříznout mafii podnikající v oboru výpalného ze sociálních dávek. Mám tím na mysli "podnikatele", kteří pronajímají ubikace příjemcům sociálních dávek a skvěle na tom vydělávají, maje díky cinknutým zákonům jistotu trvalého, bezpracného a nadstandardního příjmu. Zastavení tohoto "podnikání" měla konkrétně ve volebním programu ČSSD a po dvou letech je výsledek nulový.

Druhý krok - novelizovat legislativu sociálních dávek s prioritním požadavkem podmínit je účastí na veřejně prospěšných pracích. Mám na mysli u těch, kteří berou podporu v nezaměstnanosti, což je kolem 600 tisíc lidí. Od určité doby na podpoře bezvýhradně podmínit zapojením do veřejně prospěšných prací.

Třetí krok - zdokonalit a zpřísnit kontrolu využívání a oprávněnosti sociálních dávek.

Naproti tomu naopak bych připravil návrh určité podpory u kategorie seniorů. Nemám na mysli ani tak další dávky, jako úlevy v nákladech například na cestování v rámci ČR a navýšení penze u osamocených důchodců.