PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.07.2015 7:27:01 - PepaVlk

marxistická filosofie

znovu jsem našel knihu R. garaudyho : Marxistická filosofir XX. století . Pokračuje ještě rozvoj této vědy , kde a e možmé sehnat tatto díla ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.07.2015 12:55:55 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, dnes je ve světě opět konjunktura zájmu o marxismus. 90. byla ve znamení útlumu, ale výrazný impuls k oživení přinesly globalizace a ekonomická krize. V roce 1998 se v Paříži konal mezinárodní kongres věnovaný 150. výročí Komunistického manifestu a tam se poprvé sešla celá levicová "ekumena", komunisté, socialisté, sociální demokraté, křesťanští socialisté, ekologičtí socialisté atd. Sborníky zahrnující většinu příspěvků obsáhly 14 svazků. Byl jsem jediným českým účastníkem mezi 2000 přítomnými a mohu potvrdit, že tamní atmosféra byla naprosto svobodná a otevřená. Podobně tomu bylo na konferenci v Birkbeck College v Londýně v roce 2009, kterou organizoval Badiou a Žižek po názvem Idea komunismu. Z ní vyšly anglicky a francouzsky sborníky, které se strukturou poněkud liší. Ze shrnujících publikací mohu doporučit především Dictionnaire du marxisme contemporain, Dictionary of Marxist Thought, rusky Kagarlického knihu Marksizm, cenné myšlenky lze najít  i v knize Terryho Eagletona Why Marx Was Right. Hodně se můžete dočíst v mých dvou dílech Nového čtení Marxe (Plzeň 2011, 2012), k dostání v mé poslanecké kanceláři i v prodejně Futury (Politických vězňů 9, Praha 1). Pro zájemce jsem také připravil sérii 14 přednášek o marxismu a jeho vlivu v jednotlivých vědních oborech, kterou v současnosti připravuji k vydání.