Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.07.2015 8:52:41 - democrat

Vůle strany v rozporu s vůlí lidu

Vážený proletáři,
jistě jste stačil zaregistrovat, že byla zakázána prodej knihy od bývalého politruka Vasila Bilaka. Sám tohoto muže velmi obdivujete a považujete ho za jakéhosi "zachránce socialismu", přičemž argumentujete tím, že zachránil společnost před návratem kapitalismu. Nicméně nelze popřít jasná historická fakta. Reformní návrhy Alexandra Dubčeka si u veřejnosti získaly velkou popularitu a lidé tohoto muže podporovali, ne nadarmo se té době říká "zlatá šedesátá léta". Současně ale každý komunista je přesvědčen, že by měl konat pro společnost jen to nejlepší resp. že on je pro společnost tím nejlepším řešením. Jak tedy hodláte vysvětlit, že s. Bilak naprosto zničil snahu o reformy a svobodnější společnost a stal se tím v očích národa zrádcem a zločincem? Neměl raději místo svých kariérních zájmů naslouchat vůli lidu a být tak správným prolidovým politikem?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.07.2015 17:56:32 - Vojtěch Mišičák

Dobrý den,

Ano, také vážím všech proletářů, nejen sebe... 

Všiml, jelikož v této knize jsem i já sám vyobrazen na jedné z fotografií z pohřbu s. Biľaka. Vasila považuji za jednoho z těch, kteří pochopili, jak by mohl socialismus u nás dopadnout. Sám by jej ale nezachránil, naštěstí nepodporoval potlačení kontrarevoluce jen on.

Nesnažím se ani popřít, že Dubčekův Ústřední výbor měl podporu ve společnosti. Zda ale jeho návrhy byly pro společnost tím nejlepším, tím si jistý nejsem. S. Biľak právě chtěl zachovat svobodnou společnost, která není omezena kapitálem. Neměl žádné kariérní zájmy, on si oproti minulosti nijak nepolepšil. Šlo mu o budoucnost, stejně jako naší straně jde o ni dnes. Nemyslím si, že je V. Biľak v očích českého a slovenského národa větším zrádcem, než například kolaborant V. Havel - novodobý Emanuel Moravec.

S pozdravem, Vojtěch Mišičák, tajemník ÚV KSČ 21