PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.08.2015 16:25:39 - Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

Budete kandidovat na předsedu strany? ;-)

Komunisté kritizují Filipa a začali si hledat nového šéfa http://zpravy.aktualne.cz/domaci/politika/komuniste-kritizuji-filipa-a-zacali-si-hledat-noveho-sefa/r~f8771f3831de11e58a300025900fea04/

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.08.2015 23:40:40 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Zřejmě Vás inspiroval článek v Aktuálně.cz, reprodukovaný pak i jinde. Mne osobně politika neživí už přes čtvrt století (s výjimkou krátké epizody, jíž Vás ani sebe nechci zdržovat). Že otázka osob a obsazení není tím, oč by mi kráčelo v prvé řadě, se tak dá zpochybnit jen velmi krkolomně. Tím, co trápí primárně mne - i desetitisíce jiných členů KSČM a milióny soudně uvažujících lidí - je narůstající dluh, který má KSČM vůči dění kolem nás.

Ten článek říká i cosi na způsob, že jsem "tradicionalista". "Brožurkovým" slovníkem - a asi ani ničím jiným z toho, co o nás, komunistech, brebentí zkorumpovaná média - netrpím ani podle těch, komu má kritika onoho dluhu nevoní. Jsou však i tradice, které skutečně ctím - a mám pro to ten nejlepší důvod. Patří k nim i to, že politiku nechápu jako přehlídkové molo, kde slečny v bikinách, lačné světel ramp a bohatého ženicha nebo aspoň mecenáše, soutěží v kukučích na porotu a do kamery. Role, jež jsem kdy v politice hrál, vzešly pokaždé z návrhů mého okolí. Z hodnocení mé dosavadní práce - a ne z toho, kam bych se "cpal" já sám. 

Je tomu tak i v případě, na nějž se ptáte. Nápad, abych kandidoval, z mé hlavy není. Všechny ty, kdo s ním přicházejí, naopak znovu a znovu griluji dotazy, co je k tomu vede - a jak vážně to myslí. Právě v této fázi ta otázka je. Na mém krédu nezmění ani za nehet, ať už se rozhodnou tak či onak. Bude-li to, nač se ptáte, skutečně věrohodnou vůlí těch, kdo usilují o obnovu ofenzívního potenciálu KSČM - vůlí, silnější než obava o příští výplatu (nebo třeba jen o to, "aby si to nerozházeli") - mohou se mnou počítat.

Konkrétní představu, kudy a jak nás pohnout z mrtvého bodu, jemuž ujíždí vlak, mám stejně jako o týmu, co na tu změnu má.