Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.08.2015 10:58:57 - Berika

Dnes je světový humanitární den

Když jsem to četla, vybavilo se mi bombardování Kosova. Musím podotknout, že jsem v Kosovu nedávno byla a podle mě se z toho země dosud nevzpamatovala a život je zde i oproti nám tak o 15 let zpátky. Zajímalo, zda sám za sebe bombardování schvalujete a co vás k vašemu pohledu na věc vede? Druhá věc, která by mě zajímala se týká nákladů, které jako stát na různé humanitární účely poskytujeme a zda si myslíte, že lidé jsou dnes s potřebnými více solidární nebo to vnímáte spíš naopak? Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.08.2015 19:03:11 - Prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.
Předně k bombardování v Kosovu či jinde - z hlediska vojenské strategie si nemyslím, že je to účinná metoda, pokud není spojena s komplexními postupy - diplomatické, vojenské, celkově politické. Bombardování vždycky ohrožuje i civilní obyvatelstvo a to je třeba, aby si ten, kdo vydává rozkaz k bombardování dobře uvědomil. Tzv. naváděcí systémy nejsou tak bezpečné, jak se o nic tvrdí. O tom jsem přesvědčen.
Pokud se týká humanitární pomoci, tak určitě je pro nás možná a je vidět, že i naši lidé jsou velmi v této činnosti aktivní. Myslím,že dokonce více, než je běžný průměr. Co mne poněkud znepokojuje je to, že dobrý humanitární úmysl může být druhou stranou zneužit. Poskytnuté finanční prostředky se asi mnohdy vůbec nedostanou k danému problému, ale skončí někde u představitelů tzv. potřeby pomoci. Máme řadu příkladů humanitání pomoci do rozvojových zemí, kde peníze skončí u představitelů toho daného státu, který prostředky potřebuje k humanitáním účelům, ale přitom je použije sám pro sebe, což není humanitární pomoc. Nejhorší na tom všem je, že tito představitelé státu jsou přesvědčeni, že je to tak správně. Z organizačního hlediska humanitární pomoc není jednoduchá záležitost, ale snažme se pomáhat i nadále, jen hledejme nejjednoduší a nejefektivnější cesty, které naši dobrou vůli přinesou těm, kteří ji opravdu potřebují. Jsem přesvědčen, že je co zlepšovat.