Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.08.2015 10:49:03 - venos

Změna azylové politiky

Pane ministře, v případě že se staneme cílem muslimských žadatelů o azyl, (v rozměru jako např. Rakousko) podpoříte takovou změnu azylového řízeni, aby rapidně nevzrostl počet muslimkých občanů?
Nebo na tu Vaši humanitu doplatime my, a nejvíce naši potomci?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.08.2015 16:05:05 - Ing. Marian Jurečka

Dobrý den.

Největší nápor uprchlíků zažila Česká republika na přelomu tisíciletí. Např. v roce 2001 to bylo přes 18000 běženců. Od roku 1998 do roku 2005 požádalo o mezinárodní ochranu v České republice přibližně 67 000 uprchlíků. A jak je tomu dnes? Za prvních šest měsíců požádalo o mezinárodní ochranu celkem 784 lidí, z toho 380 bylo z Ukrajiny a 98 z Kuby. Z problémových zemí jako je Sýrie nebo Afghánistán, to bylo pouze několik desítek lidí. Z toho byla navíc většina žen a mladistvých. Základní otázkou tedy je, jak je možné, že tehdy na tento problém česká společnost a politici reagovali mnohem klidněji a racionálněji. Rok 2001, kdy k nám zamířilo nejvíce uprchlíků v historii, byl rokem teroristického útoku na Spojené státy, probíhala válka v Afghánistánu, mezinárodní situace tedy nebyla vůbec klidná, a přesto jsme to jako společnost zvládli lépe než dnes, kdy paradoxně díky našemu členství v EU, máme větší zkušenost se světem. Nabízím jednu možnou odpověď. Na rozdíl od současnosti v roce 2001 ještě nebyly rozšířeny sociální sítě.  Tento virtuální komunikační svět dnes pro mnohá média a politiky slouží jako ohromný zdroj informací.  Bohužel, mnohdy velmi málo odráží realitu a skutečnost. Ukázalo se to např. při přejezdu amerických vojáků Českou republikou. Média začala okamžitě informovat o negativním postoji několika prorusky orientovaných blogerů a přispěvovatelů na sociálních sítích, politici na ně začali reagovat a okamžitě se nastavil obraz české společnosti, která je rozdělená na fanatické odpůrce a příznivce. Jak to dopadlo, víme každý. A podobné je to i s uprchlickou krizí.