Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.08.2015 12:58:33 - nav

Paušální navýšení důchodů je ...

Vidím, že podstatě otázky a to sice snižování motivace lidí k podpoře stávajícího průběžného důchodového systému, jste se ve své odpovědi zcela vyhnul.

Valorizace, která zdaleka nepokrývá nárust životních potřeb důchodců (jejich spotřební koš) a v jejímž rámci navíc (z jednoho balíku peněz) dle vás mají být řešeny sociálně nejslabší právě a zase jen na úkor těchto důchodců je dle mého zcela jasně jejich dalším zbídačováním.

Vaše odpověď je nelogická i z hlediska např. stávajících minimálních odvodů živnostníků. I oni v budoucnu "s podprůměrným důchodem budou potřebovat pomoci nejvíc" - nebo minimálně řada z nich.

Zdá se mi, že ČSSD jde díky svým neplněným předvolebním slibům docela do kytek. Nerad bych, aby se KSČM její bezvýhradnou podporou a stejně povrchním nezásadovým přístupem k řešení problémů svezla s nimi.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.08.2015 13:59:19 - Ing. Jiří Dolejš

Podstata valorizace státních důchodů je, aby kupní síla důchodců umožnila pokrýt aspoň nutné životní náklady, což u lidi s minimálním důchodem bydlící v nájemném bytě ve městě rozhodně není. Trvám na tom že je v souladu s programovými prioritami a bezzásadové by naopak bylo na situaci lidí s malým důchodem mlčet. tedy je to přesně naopak než píšete.

 Státní průběžný penzijní pilíř má i solidární funkci, na ekvivalenci je připojištění nebo kapitálové spoření. Žádné "na úkor jiných důchodců" se mimořádnou valorizací nekoná a právě kritika tohoto postupu je o absurdním rozeštvávání jedněch důchodců vůči druhým. Do kytek zejm. ty nejchudší posílá nechuť k valorizacím, omezování vnitřní solidarity v systému a snahy systém více privatizovat.