Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.09.2015 10:24:05 - Martin Ryk

islám-terorismus

Jak se podle vás stane z muslima terorista? A je v silách Evropských institucí a USA tomu nějak zabránit. nepřiléváme jen olej do ohně?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.09.2015 11:32:23 - Ing. Antonín Seďa
 Podle mého názoru je terorismus spojen s radikalizací společnosti a s jistým fundamentalismem. Nemusíme obecně hovořit o muslimech, islámu a terorismu, ale podívejme se do Evropy. IRA je podle britské vlády teroristickou organizací, která usiluje o sjednocení Irů do jednoho státu násilnými prostředky. Má sice i politické křídlo, ale tato situace je dlouhodobá. Podobně je na tom baskická separatistická organizace ETA. V minulosti působili levicové teroristické hnutí Rudé brigády apod. Takže tady bych byl velmi opatrný, abych paušalizoval, že pouze z muslima se může stát terorista. Nicméně radikalizace společčnosti, ať již pod tíhou nějakého diktátora omezující lidská práva, špatná životní úroveň či náboženský fundamentalismus jsou příčinou terorismu. Pokud se ttyo prvotní příčiny zabalí do hávu boje proti bezuvěrcům, kteří způsobují vykořisťování muslimů či jiných náboženských skupin, pak může vzniknout ISIS či Talibán. Nevím, zda je v silách EU, USA či OSN tomuto trendu zabránit. Oosbně jsem přesvědčen, že dlouhodobě ano a to humanitární a ekonomickou pomocí a změnou přístupu velmocí k vysávání zemí z třetího světa. Ukazuje se totiž, že demokratizace společnosti nese s sebou i zvýšení životní úrovně, méně korupce a tím zlepšení ekonomiky té které země. To je cesta k omezení terorismu jako takového.