Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.09.2015 16:06:58 - Martin Kramný

média

,,Podle mého názoru schází v České republice regulátor mediálního trhu, který by tyto popsané problémy i trendy v moderní mediální politice usměrňoval. Ten problém je totiž v tom, že takto pojímaná média oklešťují demokracii a namísto demokracie skrytě budují prvky autoritářského režimu." Můžete tuto vaši úvahu trochu rozvést? A co navrhujete? Cenzuru? Nevraceli bychom se právě tím o 25 let zpět? Nechci se zastávat médií, ale problém není v nich, ale v lidech, kteří u nás nejraději čtou Blesk atd. a co je horší, informacím, které píše často slepě věří

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.09.2015 17:25:37 - Ing. Antonín Seďa
V každé zemi na západ od nás existuje regulátor mediálního trhu, který dohlédá na objektivitu, vyváženost a zejména na to, aby nějaká skupina neovládala mediální trh. To opravdu nemá s cenzurou nic společného. Uvedu konkrétní příklad. Když se prodávaly vysílací frekvence pro soukromé televizní stanice, tak vítězové měly splnit řadu podmínek. V současné době neexistuje instituce, která by dodržování těchto podmínek kontrolovala. Ano, připouštím, že máme velkou televizní radu, ale ta sleduje dodržování zákona, nikoliv to, co bylo smluvně zajištěno. Cenzura je o něčem jiná. další příklad. Pokud existuje v regionu jeden týdeník, který podporuje jednu politiku a jednoho politika - podnikatele, tak to také není vyvážené informování veřejnosti. Určitě namítnete, že veřejnost nemá tento plátek kupovat (není náhrada) , ale sám víte jak to je. Co je psané, to je dané. Našim lidem se nechce moc přemýšlet a shánět informace, zda se vše zakládá na pravdě. Souhlasím s tím, že nejčtenější je Blesk a je nutno si položit otázku proč. Z mého pohledu proto, že lidé mají rády drby a pomluvy, rády sledují co se děje v zákulisí a proto jej kupují. Ale máte pravdu v tom, že jakákoliv regulace nesmí směřovat k cenzuře či omezování názorové plurality. V tomto duchu je jen dobře, že existuje internet a sociální sítě, a také řada nezávislých internetových novin. Tam je zase jediný problém, aby jeho tvůrci vědomě či nevědomě nepodporovali propagandu. A to z jakékoliv strany sporu.