Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.09.2015 10:47:11 - Sejmon

uprchlíci

Dobrý den, zajímalo by mě, podle čeho jsou uprchlíci děleni na ekonomické a válečné? Jak se to pozná? Jsou nějaká obecná kritéria?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.09.2015 11:58:45 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Ano existují obecná kriteria. Jedním z nich je dělení na bezpečné země. Z těchto zemí, například z Kosova pak jsou běženci (vyjma toho, pokud by to byl člověk, který je stíhaný za opoziční činnost, brán jako politický uprchlík) bráni za ekonomické migranty. V zemích, kde zuří ozbrojený konflikt (ttyo země jsou definovány RB OSN a mezinárodními smlouvami), jsou pak uprchlíci bráni jako uprchlíci "váleční". To je třeba Sýrie či Libye. Nicméně i z těchto zemí mohou být ekonomičtí běženci, pokud řžijí v oblasti, která je bezpečná. Podle platného zákona se tedy obezně běženci dělí na uprchlíky (ať již z důvodu válečných útrap či politického, kdy jde jim o život) a na migranty (z jiných důvodů, ať již ekonomických, sociálních či jiných). Vždy je nutné postupovat podle mezinárodních dohod a platné legislativy. A to se děje, alespoň v České republice.