Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.09.2015 11:03:54 - Jeníček

Hodně se teď řeší uprchlíci.....

Ad1) Nemyslíte, že se tu vytváří zbytečná hysterie? Stále se mluví o tom, jak nás můžou ohrozit, proč se ale nevyzdvihují i nějaké jejich klady? Každá mince má přeci dvě strany.
Ad2) Nezastínila uprchlická krize krizi na Ukrajině? Jak vypadají jednání s Ruskem? Pohnulo se něco nějak kupředu, nebo jednání uvízla na mrtvém bodě? Jenda

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.09.2015 9:51:59 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

ráda bych věřila tomu, že příliv uprchlíků může být pro Evropu i přínosem, nicméně zkušenosti evropských zemí, které v minulosti čelily přílivu přistěhovalců z muslimských zemí, bohužel vypovídají o něčem jiném. Je zjevné, že integrace těchto lidí do evropské společnosti je velmi obtížná. Hovoří proti ní výrazné jazykové, kulturní, ale i náboženské rozdíly a většinová neschopnost těchto lidí se přizpůsobit společenským a právním normám běžným v západních státech. Je evidentní, že imigranti budou v prvotní fázi především znamenat přítěž pro již značně rozbujelý a nákladný sociální systém. Nejsem si proto jista, zda z dlouhodobého hlediska jsme schopni vynakládat takové prostředky, abychom těmto lidem byli schopni zajistit životní standard obvyklý v zemích EU. Tím nechci v žádném případě říct, že bychom neměli pomáhat lidem, kteří se nacházejí v kritické životní situaci. Máme jistě morální povinnost pomoci těm, kteří čelí válečným konfliktům, pronásledování, útlaku či ohrožení života. Nelze ale přijmout každého, kdo pouze směřuje za ekonomickými výhodami, které evropské státy svým občanům poskytují. Řešení ekonomicky tíživých podmínek ve třetích zemích spočívá v rozvojové pomoci, zvýšení výdajů na tuto oblast a ve spolupráci se zeměmi, které se nacházejí dlouhodobě v hluboké ekonomické krizi.

Souhlasím s Vámi, že imigrační krize bohužel zcela odvrátila pozornost od jiných, stejně důležitých otázek, jako je krize na Ukrajině a expanzivní politika Ruska. To je špatně. Poukazuje to na fakt, že Evropská unie je v podobných otázkách stejně jako v otázce masivní imigrační vlny zcela bezradná a naivní. EU a její čelní představitelé nebyli doposud schopni přijít s účinnějším řešením, než jsou „pouze“ sankce vůči Rusku. Nepopírám, že určitý smysl mají a jsou do jisté míry efektivní, ale samotné sankce prostě nestačí. Řešit více krizí najednou Brusel zatím neumí a přešlapuje na místě. Domnívám se, že to by do budoucna mohlo přinést ještě více problémů, než si dnes jsme vůbec schopni uvědomit nebo připustit.

Jana Černochová