Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.09.2015 7:48:07 - Pelánek P

Jako odborník na USANATO a člen Rady obrany můžete odpovědět na otázku ?

Zaprvé, je možné, aby v době sofistikovaných satelitů, které přečtou značku cigaret, ležících na stole, aby v době odposlechů a kontroly elektronické pošty vznikl, zorganizoval se, vycvičil a vyzbrojil se armádní sbor zvíci 30 tisíc mužů, navíc ještě na území, kontrolovaném do roku 2009 exkluzivně Američany aniž by si toho všimli?

Zadruhé, je možné, aby v této době jednoho bankovního systému, kontrolovaného převážně americkými bankami proudily vesele peníze na účty teroristů z Islámského státu, Nusry, Svobodné syrské armády a dalších? Víme, že když jde o to zastavit převody a zmrazit aktiva celých států a jejich zákonných vlád (viz Irák, Libye a Sýrie), jde to zvládnout za několik hodin. A tady to nejde? Nebo spíš někdo nechce?

Zatřetí, je možné, aby ve věku precizně naváděné letecké munice někdo takzvaně „intenzivně bombardoval“ Islámský stát a on místo toho, aby po něm zbyla jenom mastná díra v zemi, stále sílil?
Zeptáte se na to NATO na příštím Parlamentním shromáždění NATO ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.09.2015 8:31:33 - Ing. Antonín Seďa

Děkuji za dotazy, ale opravdu nejsem člen Rady obrany, pouze člen Výboru pro obranu a za nějakého velkého odborníka na USA či NATO se také nepovažuji, protože Parlamentní shromáždění NATO je spíše diskusním fórem a kontrolním orgánem. K první otázce je nutno říci, že zpravodajské služby, disponující nejen satelitními prostředky, odposlechy a přímými agenty jistě měly své informace. Jenže IS není stát v pravém slova smyslu s organizovanou armádou, jak píšete 30 000 bojovníků, ale skupiny bojovníků, kteří se přelévají nejen v Iráku, ale i v Sýrii. Ale souhlasím s Vaším názorem, že buď došlo k podcenění ISIS nebo to mohl být záměr. Ale připomínám, že Irák měl již svou vládu i armádu, která měla již v počátcích zasáhnout. A v Sýrii naopak Američané i Západ podporovali bojovníky proti režimu prezidenta Asada. Takže opět je otázkou, zda tato podpora nesměřovala i k bojovníkům dnešního IS. Osobně jsem přesvědčen, že směřovala.

K té druhé otázce tolik, že je nutno si položit základní otázku, kdo financuje IS, kdo s ním obchoduje a proč nezasáhne mezinárodní společenství k embargu. Problémem je zřejmě skutečnost, že bojovníci IS jsou vesměs sunnité, které podporuje Saudská Arábie a proti nim stojí šíttské milice, které podporuje Irán. Celý Střední a Blízký východ je historicky místem střetu těchto odlišných náboženských skupin, je zájmovou oblastí USA a RF, dnes sehrává významnou roli i Izrael a Turecko. Ale souhlasím s vaším názorem, že je nutno zastavit financování bojovníků IS. Na tom by se mělo podílet celé mezinárodní společenství včele s RB OSN a také bohaté arabské státy. Bez toho nemůže dojít k podseknutí vyzbrojování IS a tím k omezení jeho moci.

Třetí otázka je spíše otázkou na armádní specialisty, ale je nutno si uvědomit, že IS operuje na rozsáhlém území, které je i osídleno civilisty. Tudíž nejde tak jednoduše vybít 30 000 bojovníků. Aliance se zaměřuje zejména na likvidaci jejich vůdců a čelních představitelů, protože bez hlav bude IS zranitelnější. podle mého názoru však letecké operace, včetně přesně naváděných bomb, nemůže zničit IS. To může pouze učinit pozemní operace a to v počtech několika set tisíc vojáků. A tak jak jsem zmínil v bodě dva, je velmi obtížné, ne-li nemožné, se dohodnout v rámci vlivových zájmů na tomto postupu. To nahrává různým spekulacím a domněnkám, o kterých píšete.

PS NATO pravidelně  rámci jednání svých výborů diskutuje o situaci kolem ISIS a určitě budou dotazy i ode mně, jak to je s financováním bojovníků IS. Ale zejména, jaké je řešení, protože tato situace není udržitelná. A to nejen v rámci bezpečnostní situace či zhroucení států, ale i z důvodu migrační vlny proudící do Evropy. řešení vidím na rozhodnutí RB OSN a vytvoření mezinárodní protiteroristické koalice, v jejímž čele by měly být bohaté arabské státy. Nejsem příznivcem toho, aby tato operace byla pod vedením NATO, protože pokud se udělá krok jedna, tak musí být předem jasno, jaké kroky budou následovat. A to Severoatlantická aliance není schopna nejen plánovat, ale zejména organizovat. K tomu opravdu slouží diplomacie v rámci OSN.