Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.09.2015 8:27:32 - vihe

Co s tím?odpovím si. Nic.

Hezký den pane poslanče. Hovoří se ještě na VO o novele zákona /221/, především o paragrafech, které řeší finanční náležitosti? (pozn. nyní už i 1000 ce nespokojených a 1000 "vychcánků)? Samozřejmě, že Vám budou ministerští a úředníci z GŠ tvrdit, že je zákon perfektní objektivní a spravedlivý. Jen stručně: většině tzv. rotmistrovského, praporčického sboru se plat snížil (někteří odvážní již své výplatní pásky chtějí zasílat MO). Na druhou stranu je vidět, kde zákon vznikl, MO/GŠ i nadále má přehršel vyšších důstojníků, a platy jim šli nahoru, ale....příklad ztráty motivace všeobecně: pplk. průměrný má dnes stejný plat jako pplk. "dříč" protože osobní ohodnocení hraje minimální roli. Nebo na GŠ/MO každý/všichni tzv. VSD S jsou pplk. s mnohdá minimální zodpovědností a velitel útvaru s 600 vojáky...je na tom stejně (dobře má za tzv. odpovědnost ale...). A na konec jistota armády se ukazuje neustále diskutovaným 15% daněním výsluh. Dokážete (stát) získat těch cca 7000 vojáků do r. 2020?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.09.2015 9:28:51 - Ing. Antonín Seďa

Děkuji za konkrétní a odborný dotaz. Možná víte, ale já jsem byl velkým kritikem novely zákona o vojácích z povolání, a to právě z toho důvodu co popisujete. Měl jsem totiž informace, že k tomu dojde. Na posledním VO jsem tento stav kritizoval a dotazoval jsem se, zda dojde k další novele a zda je analyzován stav v AČR. Bylo mně sděleno, že teprve od 1.7. je v platnosti celé znění zákona a tudíž na hodnocení je ještě čas. Souhlasím s tím, že novela se nesešla s cílem zákona a dnes jsem rád, že jsem tuto novelu nepodpořil. Možná, že to zní jako alibi, ale není tomu tak, protože na VO jsem bojoval zejména za nízké hodnosti. Co se týká obecně branné legislativy, tak musím s vámi souhlasit, že je vedena zejména z pohledu GŠ a hájí zájmy vysoce postavených velitelů a generálů. Já to říkám otevřeně a narážím na to, že branná legislativa není dobrá a spíše uškodí, než aby řešila problémy v naší armádě. Co se týká zdanění výsluh, po pravdě není snaha ani MO, ani současné vlády s tím cokoliv činit. Ale uvidíme, protože já to vnímám také jako problém. A co se týká počtu profesionálních vojáků, souhlasím a jsem velmi skeptický. MO a AČR se neustále vymlouvají na nedostatek kvalitních branců a na nedostatek finančních prostředků, ale já vidím problémy jinde. Chci vás ubezpečit, že budu i nadále kopat za armádu, ale nikoliv za GŠ. Pokud máte nějaké konkrétní informace o negativních dopadech novely zákona, velmi bych je přivítal. Předem děkuji.