Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.09.2015 10:06:37 - witty

Nová pracovní místa?

Kde se najednou vzalo 5000 nových pracovních míst pro uprchlíky? A jsou nějaké průzkumy, jakou kvalifikaci uprchlíci nejčastěji mají? Mě je totiž divné, proč tato pracovní místa nebyla nabídnuta i nepřizpůsobivým, kterých má Česko dost?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.09.2015 10:28:35 - Ing. Antonín Seďa
Děkuji za dotaz. Toto číslo řekl v neděli v televizi prezident hospodářské komory Vl.Dlouhý a dnes to všichni berou jako skutečnost. To, že je volných 100 tisíc pracovních míst v rámci českého trhu práce je údaj Úřadů práce. Já mám názor opačný, než má Vl.Dlouhý či ministr Dientsbier. Také neznám žádné průzkumy o tom, jakou kvalifikaci mají uprchlíci a osobně jsem přesvědčen, že rozhodně nebudou mít lepší kvalifikaci než většina nezaměstnaných (těch je kolem 500 000). nehledě na sociální a kulturní vazby k naší společnosti. Pokud českému průmyslu schází 5000 odborníků, zejména technického vzdělání, proč neexistují takové rekvalifikace, které by tyto odborníky zajistily. není to spíše o tom, že podnikatelé hledají levnou pracovní sílu. Vždyť v Řecku, Itálii, ale i v dalších zemích kvete obchod s lidmi - uprchlíky, jako velmi lacinou pracovní silou. A možná, že podnikatelé tímto způsobem chtějí tlačit na zmrazení či dokonce snížení mezd našich zaměstnanců. Podle mého názoru je nutno změnit legislativu v tom směru, aby byla volná pracovní místa obsazena z nezaměstnaných. Nelze stále zavírat oči před tím, že si nezaměstnaní chodí pouze pro razítka, ale pracovat nechtějí. Přece mi nikdo nechce tvrdit, že se mezi půl milionem nezaměstnaných nenajde každý pátý, který by požadavkům trhu práce vyhovoval. Na druhou stranu by si měli i podnikatelé a firmy, hledající nové zaměstnance uvědomit, že za práci by měli i dobře platit. Prostě plat kolem 12 000 Kč ve službách opravdu nepřiláká nikoho. Takže řešením je nejen úprava současné praxe na Úřadech práce, ale také navyšování mezd a platů. A to se netýká pouze navyšování minimální mzdy, jejíž výše je opravdu ostudou naší země.